Numărul atacurilor cibernetice raportate în ţara noastră s-a dublat, potrivit Autorităţii pentru Securitatea Sistemelor Informatice.

 

Hackerii creează, mai nou, clone după site-urile instituţiilor publice şi le cer utilizatorilor acces la date personale, informaţii bancare sau bani.

 

România este pe locul cinci în topul ţărilor care au înregistrat cele mai multe atacuri de acest tip în spitale, închisori, dar şi în clădiri de birouri. Dovadă că orice serviciu conectat la internet poate fi vulnerabil.

 

Peste 80% dintre atacurile cibernetice raportate în ţara noastră în ultimul an au fost favorizate chiar de utilizatori. Reţelele gratuite de Wi-Fi, aplicaţiile nesecurizate sau conţinutul piratat la care avem acces pe internet ne transformă în victime sigure în faţa hackerilor.

 

Sorin Stanică, Poliţia Română: „Marfa cea mai tranzitată de pe internet în momentul de faţă o reprezintă datele, fie că vorbim de date culese în mod legal, fie că vorbim de date furate sau obţinute în mod ilicit. În contextul ăsta este evident că nimeni nu mai face nimic pe internet gratis.”

 

Magda Popescu, Cybersecurity Microsoft: “Veriga cea mai slabă este veriga umană, prin alegeri mai puţin inspirate de securitate, parole slabe, alegerea de a instala aplicaţii fără a analiza cu discernământ ce se ascunde în spatele lor, deschiderea email-urilor de fishing.”

 

Doar în anul 2018 au avut loc peste 850 de milioane de atacuri informaţionale la nivel global, iar numărul lor creşte în ritmul evoluţiei tehnologiei.

 

Mai nou sunt vizate şi clădirile care folosesc sisteme de automatizare, iar acestea pot fi chiar şi spitale, închisori sau şcoli. Cele mai multe atacuri de genul acesta au avut loc în Italia, Spania, Marea Britanie, Cehia şi România.

 

La începutul anului 2017 au fost depistaţi sute de viruşi, care erau folosiţi pentru a infecta computere şi a accesa informaţii private. Acum sunt înregistrate, însă, 500.000 de astfel de programe zilnic, iar România este a doua ţară din lume, după Israel, care a lansat o linie telefonică gratuită unde pot fi raportate incidentele online.

 

Sorin Stanică, Poliţiei Române: „Cine îşi închipuie că dacă descarcă acum un antivirus gratuit, care se şi updateaza singur, a făcut o afacere, fără doar şi poate şi-a instalat un malware în calculator.”

 

Sute de evenimente şi campanii de prevenire a atacurilor cibernetice au loc în fiecare an în această perioadă. Luna octombrie este şi Luna Europeană a Securităţii Cibernetice.

 

 

 

 

Sursa:www.stirileprotv.ro