Facebook a fost amendată cu suma record de 5 miliarde de dolari pentru faptul că a "înşelat" utilizatorii reţelei sociale în privinţa capacităţii sale de a controla confidenţialitatea informaţiilor lor personale, potrivit unui comunicat publicat miercuri de autoritatea americană de reglementare, scrie AFP.

 

Este vorba de cea mai mare amendă aplicată vreodată pentru încălcarea vieţii private a consumatorilor şi una dintre cele mai mari aplicate vreodată de guvernul american, indiferent de tipul infracţiunilor acuzate.

 

În plus, autoritatea a impus crearea unui comitet independent pentru protejarea vieţii private, "suprimând astfel controlul absolut al PDG-ului Facebook, Mark Zuckerberg, asupra deciziilor care afectează confidenţialitatea utilizatorilor", potrivit comunicatului citat.

 

"Membrii comitetului de protecţie a vieţii private trebuie să fie independenţi şi vor fi numiţi de un comitet independent. Membrii nu pot fi concediaţi decât de o majoritate a membrilor consiliului de administraţie al Facebook", precizează autoritatea de reglementare.

 

"Acest acord va necesita o schimbare fundamentală în modul nostru de lucru", a reacţionat Facebook într-un comunicat. "Tipul de responsabilitate cerut de acest acord merge mai departe decât legea americană şi sperăm că va fi un model pentru întregul sector".

 

Reţeaua socială s-a angajat să adauge noi funcţionalităţi care să permită utilizatorilor să controleze mai bine datele legate de viaţa privată la toate nivelele platformei şi să furnizeze rapoarte regulate legate de riscuri, probleme şi soluţiile aplicate pentru a asigura confidenţialitatea informaţiilor.

 

Autoritatea a anchetat peste un an rolul jucat de Facebook în scandalul care a implicat compania britanică Cambridge Analytica, care a lucrat pentru campania lui Donald Trump în 2016 şi a deturnat date personale a zeci de milioane de utilizatori.

 

 

 

Sursa:www.economie.hotnews.ro