O nouă metodă de hacking te poate lăsa fără modelul de deblocare a telefonului, iar asta se face chiar cu microfonul dispozitivului.

Cercetătorii din Suedia şi din Marea Britanie au descoperit o metodă inedită de a fura modelele de deblocare ale telefoanelor. Aceştia transformă smartphone-ul într-un ecolocator. Tehnica folosită de aceştia este denumită SonarSnoop şi, aşa cum îţi dai seama şi din numele acesteia, transformă difuzoarele şi microfonul telefonului într-un sonar.

O aplicaţie maliţioasă instalată pe telefon ar putea instrui dispozitivul să emită anumite sunete. Acestea ar fi emise de către difuzorul telefonului, însă ar rezona la frecvenţe destul de ridicate, între 18 – 20 KHz, pe care majoritatea oamenilor nu le aud. Aceste unde sonore sunt folosite de către aplicaţie pentru a monitoriza mişcările degetului şi poziţia acestuia pe ecran.

Aici intră în joc şi microfonul smartphone-ului. Acesta e folosit pentru a asculta undele sonore emise de difuzor. Aşa cum se întâmplă şi în cazul unui solar, acestea ricoşează la contactul cu alte corpuri, iar aici e vorba de degetul utilizatorului. Deoarece nu toate telefoanele au microfoanele şi difuzoarele în acelaşi loc, sistemul ar putea fi antrenat prin învăţare automatizată să se descurce, indiferent de model.

Tehnica este capabilă să colecteze şi să decodeze semnale, iar apoi să prezică ce model a desenat utilizatorul pe ecran pentru a-şi debloca telefonul.

Rata de succes a lui SonarSpoon este relativ bună, mai ales că vorbim despre un proiect în fază incipientă. Un atacator are nevoie de cu 70% mai puţine încercări pentru a descoperi tiparul de deblocare, odată ce a folosit sistemul pentru a primi predicţiile de model. Cercetătorii au folosit un Samsung Galaxy S4 pentru studiul lor, dar metoda ar putea fi replicată uşor şi pe alte dispozitive.