Mii de români sunt terorizaţi în ultimul timp de apeluri telefonice venite din ţări exotice. Apeluri scurte, la care destinatarul nu apucă să răspundă. Curioşi să afle cine îi caută din insulele Maldive sau din Tanzania ei sună înapoi. Fără să ştie că un singur minut vorbit le poate adăuga la factură zeci de euro în plus. La capătul celălalt nu se află decât nişte escroci care utilizează numere cu suprataxă.

Am primit un telefon, un beep, nu un telefon. Am sunat înapoi, mi-a apărut Tanzania sau ceva de genul. M-am trezit la sfârşitul lunii cu factura încărcată. 60 şi ceva de euro în plus”, spune Ionuţ Tudorache.

Ionuţ lucrează într-un domeniu internaţional, iar asta presupune să ia legătura zilnic cu clienţi din toată lumea. Aşa se face că a sunat insistent la numărul din Africa ce îl apelase mai devreme.

Mi-am dat seama că este un robot telefonic, în niciun caz nu vorbea în engleză şi am închis. Am încercat încă o dată să sun, era ocupat”, adaugă Ionuţ Tudorache.

Nu este singurul păcălit. Sute de români primesc zilnic astfel de apeluri din Africa de Sud, Nigeria, Tunisia, Tanzania şi aşa mai departe.

„Apelul poate veni din Africa de Sud şi atacatorul poate să fie undeva din SUA şi apelul să fie redirecţionat din Statele Unite către Africa de Sud şi apoi către România”, spune Liviu Arsene, specialist securitate cibernetică.

Cei păcăliţi sunt buni de plată. Compania de telefonie nu are cum să îi despăgubească şi nici măcar poliţia nu îi poate ajuta. E aproape imposibil să dea de urma escrocilor.

Sunt nişte infractori online care subcontractează astfel de servicii care le oferă posibiltiatea de a închiria numere de telefon din diverse locaţii din lume. Ei pot ataşa servicii cu suprataxa acelor numere de telefon”, afirmă Liviu Arsene, specialist securitate cibernetică.

Dacă veţi primi un un beep, cum am primit şi eu de pe un număr de Tunisia. Nu vă grăbiţi să sunaţi înapoi. Dacă cineva răspunde, veţi putea fi taxat chiar şi cu 60 de euro pe minut.

Iar la întrebarea cum ajung cei care sună la numărul dumneavoastră, răspunsul e simplu: pe piaţa neagră se vând baze de date cu sute de mii de contacte.

Foarte multă lume îşi pune număr de telefon pe reţele de socializare”, spune Liviu Arsene - specialist securitate cibernetică.

O altă soluţie: instalaţi aplicaţii care identifică numerele de telefon. Ele vă vor avertiza dacă primiţi un apel-problemă.