O nouă scurgere de informaţii continuă investigaţia #PanamaPapers – incursiunea la scară globală făcută de sute de jurnalişti în industria secretă a paradisurilor fiscale. Potrivit acestora, o bancă stat din Rusia l-au ajutat pe Yuri Milner, un om de afaceri ruso-american, să ajungă un nume important în Silicon Valley, relatează The New York Times.

Cele peste 13 milioane de documente demască legături dintre Rusia şi miliardari din anturajul preşedintelui american Donald Trump, afacerile secrete ale apropiaţilor primului ministru Canadian, Justin Trudeau, interesele offshore ale reginei Angliei, dar şi ale altor peste 120 politicieni din întreaga lume.

Astfel, două instituţii de stat din Rusia cu legătură apropiate de Vladimir Putin au făcut investiţii „substanţiale” în Twitter şi Facebook printr-un asociat al lui Jared Kushner, ginerele preşedintelui Donald Trump. Este vorba despre magnatul Yuri Milner.

Documentele vin într-un context cât se poate de neplăcut pentru adminstraţia Trump, care este acuzată deja de legături cu Rusia, însă noile dezvăluiri pun subiectul într-o nouă lumină.

În 2011, un fond de investiţii al mogulului IT Yuri Milner a acţionat ca intermediar pentru una din băncile guvernului rus, VTB Bank, când aceasta a investit 191 de milioane de dolari în reţeaua socială Twitter. VTB este implicată şi în rafinăria românească Rafo Oneşti, ca principal finanţator în ultimii ani ai acţionarilor ruşi, precizează Rise Project.

Documentele mai arată cum o subsidiară a gigantului rus Gazprom, altă corporaţie rusă cu operaţiuni în România, a înfiinţat o companie paravan care a investit într-o firmă legată de Yuri Milner şi care a deţinut acţiuni de aproape 1 miliard de dolari la Facebook. Mai recent, acelaşi Milner a investit 850 mii de dolari în Cadre, o companie imobiliară al cărei co-fondator este ginerele lui Trump, Jared Kushner.

Un purtător de cuvânt al fondului de investiţii deţinut de Milner a confirmat că VTB s-a folosit de fond pentru a investi în Twiter. Milner a declarat, într-un interviu, că nu a ştiut de implicarea Gazprom în afacerile sale, dar şi că ar fi investit banii săi în afacerea Kushner.

Într-un final, companiile deţinute de Yuri Milner auajuns să deţină peste 8 procente din Facebook şi 5 la sută din Twitter.

Vă reamintim, Facebook, Twitter şi alte reţele de socializare au devenit un subiect important în ancheta FBI privind implicarea Rusiei în alegerile de anul trecut din SUA.