Aproape trei sferturi (74%) dintre românii cu vârsta cuprinsă între 16 şi 74 de ani care au folosit internetul anul trecut au făcut-o pentru a intra pe reţele sociale, în timp ce doar 8% au intrat pe internet pentru servicii de internet-banking, arată o cercetare realizată de agenţia de marketing Perceptum.

La nivel european, 63% dintre persoanele care intră pe internet o fac pentru reţele sociale, românii fiind, din acest punct de vedere, semnificativ peste medie şi pe locul al nouălea în Uniunea Europeană.

Potrivit studiului, alte activităţi preferate de românii care intră pe internet sunt convorbirile prin intermediul aplicaţiilor de tipul Whatsapp Voice Call şi video-chat-ul.

La polul opus, serviciile bancare şi documentarea online sunt cel mai puţin folosite: doar 8% dintre români folosesc internet-banking-ul, la o medie europeană de aproape 60%.

Românii folosesc foarte puţin şi serviciile de sharing şi poştă electronică (e-mail), documentarea online (alte informaţii decât ştirile de presă) sau rezervările turistice, mai arată studiul.

De asemenea, aproape jumătate dintre utilizatorii români de internet ascultă muzică online, procent aproapiat de media la nivelul UE, europeni, în timp ce şase din zece români citesc ştiri online.

"Pe termen scurt, reţelele sociale şi aplicaţiile mobile vor influenţa evoluţia digitală a companiilor europene. De asemenea, folosirea datelor şi aplicaţiilor prin internet sau cloud computing arată o rată constantă de creştere, dar numai în cazul companiilor mari. În România, mai puţin de o companie din zece (8%) este înalt digitalizată”, a declarat directorul executiv al Perceptum, Raluca Ghilea, citată de News.ro.

O afacere este considerată înalt digitalizată atunci când aceasta îndeplineşte criterii precum: cel puţin jumătate dintre angajaţi au acess la internet, deţine experţi IT, are acces la internet de mare viteză, alocă dispozitive mobile cu acces la internet pentru cel puţin 20% din angajaţi, are un website, are un website cu funcţii mai elaborate (chatbox sau vânzări online), are pagini de social media, investeşte în publicitatea pe internet şi achiziţionează servicii avansate de cloud.

În prezent, 65% din companiile româneşti sunt slab digitalizate, ceea ce înseamnă, în realitate, că au un website extrem de simplu şi câteva computere.

Perceptum Concept este o agenţie cu peste şapte ani de experienţă pe piaţa românească de marketing şi comunicare.