Smartphone-urile Galaxy Note 7 vor fi interzise la bordul avioanelor din Statele Unite, începând de sâmbătă, ora 16:00 GMT (19:00 ora României), potrivit unui ordin de urgenţă emis în urma numeroaselor cazuri în care astfel de telefoane au luat foc, au anunţat vineri autorităţile americane de reglementare, transmite Reuters.

Compania sud-coreeană a oprit, marţi, definitiv producţia de Note 7, din cauza incidentelor în care telefoanele au început să scoată fum sau să să ia foc, care au dat o lovitură puternică reputaţiei sale.

Ordinul emis de Departamentul pentru Transporturi al Statelor Unite şi de către alte agenţii interzice proprietarilor să călătorească cu telefoanele Note 7 la bordul avioanelor sau să le transporte în bagajele depuse în cală.

”Recunoaştem că interdicţia telefoanelor la bordul avioanelor va provoca inconveniente unora dintre pasageri, dar siguranţa tuturor celor aflaţi la bordul unui avion trebuie să aibă prioritate”, a declarat secretarul american pentru Transporturi, Anthony Foxx.

El a explicat că autorităţile iau această măsură suplimentară pentru că şi un singur incident în timpul unui zbor implică un risc mare de rănire, punând în pericol multe vieţi.

Departamentul pentru Transporturi a avertizat că pasagerii care pun un telefon Note 7 în bagajul din cală amplifică riscul ”unui incident catastrofal”.

”Oricine interzice ordinul ar putea fi judecat penal, în afară de a fi amendat”, se arată într-un comunicat al departamentului.

Agenţia a precizat că telefoanele Note 7 ar putea fi confiscate de la pasagerii care ar încerca să le introducă la bordul unui avion, iar pasagerii asupra cărora vor fi găsite telefoanele respective ar putea fi amendaţi.

Într-un alt comunicat emis vineri seară, târziu, departamentul a clarificat că cei care vor încerca să călătorească cu avionul având asupra lor un Note 7 nu se vor putea îmbarca.

Samsung a anunţat în această săptămână că extinde o campanie de rechemări din SUA pentru Note 7, la un total de 1,9 milioane de dispozitive, inclusiv 1 milion de Note 7 rechemate pe 15 septembrie.

Comisia pentru Siguranţa Produselor de Consum a anunţat joi că bateriile folosite la telefoanele Note 7 se pot supraîncălzi şi pot lua foc, provocând riscuri serioase de arsuri pentru utilizatori.

Autoritatea a adăugat că Samsung a primit 96 de reclamaţii despre incidente în care telefoane Note 7 s-au supraîncălzit în SUA, între care 23 după anunţul din 15 septembrie referitor la campania de rechemări.