Mai mulţi specialişti IT români de la Paris au în plan crearea unei reţele de centre de specialitate, menită să reunească şi să susţină românii din domeniul tech, aflaţi atât în ţară, cât şi în străinătate, se arată într-un comunicat de presă al Comunităţii Globale a Românilor în Tech

În acest fel, prin intermediul "Romanian IT — comunitatea globală a românilor din tech", ţara îşi propune să devină primul stat din lume care reuşeşte să creeze o reţea de centre menită să reunească specialiştii în IT din ţară şi de peste hotare.

"Este deja de notorietate profesionalismul şi chiar influenţa IT-iştilor români angajaţi la companii internaţionale din Statele Unite, Marea Britanie sau Franţa, iar după mulţi ani în care am pus umărul la ridicarea imperiilor financiare ale străinilor, ne-am gândit că a venit vremea să folosim acest potenţial şi pentru promovarea sectorului IT românesc. Nucleul deja s-a format, suntem o echipă puternică în Paris, însă vom deschide şi alte centre în oraşe cu concentraţie mare de specialişti IT români, precum: Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Tg. Mureş, Timişoara, Londra, Berlin, San Francisco, New York etc., fiecare locaţie replicând structura de organizare folosită în momentul de faţă în centrul de la Paris. Ne dorim să dezvoltăm o comunitate care să funcţioneze pe principiile open source, open exchange, open participation, cu scopul de a promova specialiştii şi întreg sectorul IT românesc la nivel internaţional. Până la finele anului 2017, Comunitatea şi-a propus să înregistreze peste 2.500 de specialişti români în IT răspândiţi în toată lumea, care să poată colabora într-un cadru organizat, iar România să poată deveni cu adevărat o forţă în acest domeniu", susţine Valentin Maior, unul dintre coordonatorii Comunităţii Globale a Românilor din Tech.

Potrivit sursei citate, misiunea 'Romanian IT' este de a dezvolta un cadru care să reunească şi să susţină românii din tech, din ţară şi din străinătate, antreprenoriatul şi întregul sector IT românesc la nivel internaţional, în vederea creşterii competitivităţii pe piaţa globală şi implicarea în proiecte cu potenţial de îmbunătăţire a serviciilor publice şi a societăţii.

Un studiu de specialitate publicat în luna august 2016 de către Statista, citat de Comunitatea Globală a Românilor în Tech, la nivelul anului 2006, într-un top al celor mai importante companii din lume, domeniul IT era reprezentat doar de compania Microsoft, în schimb marii jucători erau din domenii, precum: petrol, energie şi servicii financiare. În 2016, situaţia s-a schimbat radical, piaţa mondială fiind acaparată de companii din domeniul IT, precum Apple, Facebook, Microsoft, Amazon sau Alphabet, care au generat încasări de peste 2.000 de miliarde de dolari de la începutul anului curent.

În România, contribuţia sectorului IT în Produsul Intern Brut (PIB) a ajuns, în 2015, la 6% cu potenţial de creştere de până la 10% în următorii ani, avansând odată cu valul internaţional, lucru care i-a determinat pe tot mai mulţi specialişti IT români din întreaga lume să conlucreze pentru proiecte autohtone sau chiar să ia în calcul posibilitatea reîntoarcerii acasă.

Conform sursei citate, în cadrul comunităţii globale, se vor organiza periodic conferinţe cu tematică (tehnică, antreprenoriat, schimburi de experienţă), iar intenţia este ca, anual, să aibă loc evenimente de business matchmaking, atât în România, cât şi în centrele internaţionale administrate de către IT-işti români. În plus, în cadrul acestor conferinţe va fi promovat întreg sectorul IT românesc, de la companii, startup-uri până la produse IT dezvoltate de către specialişti independenţi şi companii româneşti.