Ecranele telefoanelor smartphone conţin până la 600 de microbi: de 30 de ori mai mult decât vasul de WC, unde au fost găsite 20 de bacterii, potrivit lui Maite Muniesa, cercetătoare la Departamentul de Microbiologie a Universităţii din Barcelona (UB), citată sâmbătă de EFE.

Muniesa a prezentat vineri la Barcelona un studiu privind bacteriile din locuinţe, în care sunt recensate rezultatele unui sondaj realizat în 1.000 de case şi periodicitatea cu care se face curăţenie.

Experta în microbiologie a avertizat cu privire la o lipsă importantă de dezinfecţie a „zonelor uitate” ale casei, precum lavetele, sau bureţii de menaj, vasele în care se ţin periuţele de dinţi, congelatoarele sau filtrele de cafea. Ea a asigurat că bacteriile găsite pe ecranele de smartphone, sau tablete sunt de acelaşi tip cu cele descoperite pe lavetele sau bureţii de menaj.

Jucăriile sunt de asemenea obiecte pe care puţine persoane le dezinfectează, chiar dacă sunt duse în parc, sau intră în contact cu animalele din casă.

Potrivit studiului, circa 20 % din infecţiile alimentare sunt contractate în casă. Muniesa a avertizat că blatul de bucătărie trebuie dezinfectat periodic: pe această suprafaţă se realizează dezosarea unui pui şi tot aici se taie apoi o roşie.

În privinţa zonelor umede, cercetătoarea a considerat că sunt „un paradis” al microbilor, având în vedere că aceştia proliferează rapid în acest mediu, dând drept exemplu mucegaiul din băi sau duşuri. Prosoapele umede, periuţele de dinţi şi vasul de WC sunt „medii prielnice” pentru acest tip de ciuperci sau bacterii.

Experta a subliniat că în pofida omniprezenţei microbilor din locuinţe, nu trebuie să devenim obsedaţi de curăţenie, ci doar „să avem mai multă grijă” şi să ne însuşim”deprinderi mai sănătoase”.