Avionul solar 'Impulse' a sosit duminică în California, după ce a traversat Oceanul Pacific, o nouă etapă din turneul său mondial în care utilizează numai energia solară, informează agenţia France Presse (AFP).

"Pacificul a fost trecut, prietene. Îl iubesc pur şi simplu, dar a fost trecut", a declarat pilotul elveţian Bertrand Piccard, chiar înainte de aterizarea la Moffett Airfild, la sud de San Francisco.

Avionul a plecat joi din arhipelagul american Hawaii, din mijlocul Pacificului, unde a trebuit să facă o lungă escală tehnică pentru repararea bateriilor deteriorate de căldura excesivă din timpul traverăsrii Japoniei. 

Traversarea Pacificului a fost cea mai periculoasă parte a turului aviatic, din cauza absenţei locurilor de aterizare în caz de urgenţă, din cadrul acestui turneu mondial întreprins pentru a demonstra potenţialul energiilor regenerabile. 

Sosirea în California încheie cea de a noua etapă dintre cele 13 ale călătoriei începute în acest scop în martie 2015 din Abu Dhabi.

Pilotul Bertrand Piccard, în vârsta de 58 de ani, şi compatriotul său André Borschberg se schimbă pe rând pentru a efectua individual fiecare etapă a acestor lungi zboruri. 

Solar Impulse 2 a plecat în 9 martie 2015 din Abu Dhabi, parcurgând pâna în prezent aproape 18.000 de kilometri. Călătoria în jurul lumii efectuată de avionul alimentat exclusiv cu energie solară a fost suspendată la jumătatea drumului, din motive tehnice, în luna iulie a anului trecut.

Realizatorii avionului care se alimentează cu ajutorul a peste 17.000 de celule solare şi-au propus să înregistreze un record istoric: parcurgerea a 35.000 de kilometri fără a apela la combustibili clasici, în vederea conştientizarii avantajelor folosirii energiilor curate.

AGERPRES