Gruparea de hackeri GhostShell şi-a câştigat renumele în 2012, atunci când a comis câteva dintre cele mai mari atacuri din ultima perioadă, contra FBI, NASA, Pentagon. S-a făcut remarcată şi prin publicarea a circa 2,5 milioane de conturi guvernamentale, educaţionale, academice, politice şi ale forţelor guvernamentale. Acum, omul care a organizat atacurile îşi dezvăluie identitatea şi este gata să suporte consecinţele, însă în propriile condiţii, scrie jurnalistul Bryan Clark, de la The Next Web.
De curând, publicaţia online The Next Web a fost abordată printr-un email cu cont pe Yahoo, cu numele White Fox (Vulpea Albă, n.r.), ce susţinea că este liderul unui grup de hackeri. Numele era important, pentru că era legat de un proiect anterior al grupării. În urmă cu patru ani, sub titulatura „Proiectul Vulpea Albă”, GhostShell revendica scurgerea a 1,6 milioane de conturi ale unor subcontractori ai Pentagonului, ale unor agenţii guvernamentale şi organizaţii comericale.
„M-a intrigat. După câteva emailuri şi mesaje scrise, am fost adăugat într-o listă care cuprindea şi alţi jurnalişti specializaţi pe securitate cibernetică, de la Wired, The Telegraph, The Atlantic... zece în total. Nu a pierdut timpul şi ne-a dezvăluit ce aşteptam cu nerăbdare: identitatea lui”, notează Bryan Clark.
„Numele meu e G. Răzvan Eugen, eu sunt cel din spatele identităţii GhostShell. Sunt GhostShell. Deşi în ultimii ani am fost numit în multe feluri, unii dintre voi mă ştiţi ca DeadMellox. E adevărat, această identitate a fost creată pentru a-i monitoriza pe cei care sunt cu ochii pe mine, inclusiv FBI. Am 24 de ani, m-am născut pe 16 august 1991, în Bucureşti, România. Deşi călătoresc des, locuiesc la 15 minute de cea mai mare clădire din Europa, Parlamentul României. Înainte să înfiinţez echipa GhostShell, am făcut parte din altă echipă de hackeri: MalSec, cofondată cu un fost membru lulzsec, care n-a fost prins, pe infrastructura AnonOps, la începutul lui 2012. Eu eram responsabil de atacuri, el pe partea de media. Am început să-l suspectez că e agent FBI şi ne-am despărţit. Am luat cu mine toţi hackerii pe care i-am recrutat şi i-am instruit. El a păstrat restul, alţii au plecat”, i-a scris hackerul GhostShell jurnalistului de la The Next Web.
Jurnalistul notează că încă avea dubii, pentru că a verifica identitatea reală a unui hacker era ceva complicat. După ce a verificat că făcea parte din echipa GhostShell, să lege aceste identităţi de cea reală era o adevărată problemă. Însă Eugen i-a oferit fotografii, conturi de email şi un cont de Twitter de pe care a comunicat ani de zile..
„Vreau să dau piept cu acţiunile mele şi să sper la ce-i mai bun. Vreau să continui să fiu parte din această industrie. Cel mai mult îmi place securitatea cibernetică, chiar şi cu toate problemele care le aduce. În schimb, sper ca şi alţi hackeri să devină mai buni. Dacă ai explorat unele părţi ale internetului şi ai protestat faţă de lucruri importante, nu înseamnă că trebuie să-ţi fie frică de oamenii din jurul tău şi să fii mereu paranoic”, a mai scris hackerul.
Digi 24