Ai atât de mulţi prieteni în lista de Facebook, încât nu poţi urmări activitatea tuturor. Dar ce faci când observi că o anumită persoană nu mai face parte din lista ta de prieteni? Ţi-a dat doar unfriend sau ... block? Citeşte mai jos care sunt paşii pe care trebuie să îi urmezi pentru a-ţi putea da seama ce s-a întâmplat.

Nu mai găseşti un prieten/ă pe Facebook. Deloc. Şi nu ştii ce s-a întâmplat. Cel mai important, nu apela la applicaţiile sau site-urile care susţin că îţi pot arăta cine te-a blocat. Ele vor doar să obţină acces la informaţiile tale personale.

Ei bine, s-ar putea ca prietenul/prietena să-ţi fi dat block. Sau contul lui/ei să fie suspendat pentru că a încălcat regulile Facebook sau pur şi simplu şi-a şters contul.

Ca să-ţi dai seama dacă ai fost sau nu blocat, caută cel mai recent mesaj pe care ţi l-a trimis persoana respectivă şi începe o conversaţie. Dacă persoana respectivă îţi răspunde, atunci nu ai fost blocat/ă. De ce? Pentru că atunci când un utilizator Facebook foloseşte opţiunea Block, atunci nu mai primeşte nici un mesaj de la persoana pe care a blocat-o. Dacă nu răspunde, atunci e clar: ai fost blocat/ă. Dar, pentru mai multă siguranţă, continuă să investighezi.

Ce faci mai departe

Pentru a vedea dacă ai fost sau nu blocat/ă, caută persoana respectivă în bara de căutare când eşti logat/ă. Dacă găseşti persoana respectivă, relaxează-te, nu ai fost blocat/ă. Când cineva foloseşte opţiunea block, nu ai posibilitatea să o găseşti pe Facebook. Ar mai fi un motiv pentru care nu poţi să dai de el/ea: şi-a schimbat setările de condidenţialitate. Dar nu trebuie să te opreşti aici.

Caută persoana respectivă pe Google atunci când nu eşti logat pe Facebook. Dacă reuşeşti să dai de persoana respectivă atunci când nu eşti logat, înseamnă că ... eşti blocat/ă.

Treci mai departe. Ieşi din contul de Facebook şi caută persoana pe Google. Dacă Google a găsit-o, dă click pe link. Apoi, într-o fereastră separată intră pe Facebook. Întoarcete la linkul pe care l-a generat Google şi dă click. Este diferit? Îţi arată altceva decât ai văzut înainte? Îţi spune că profilul nu există? Dacă e aşa, atunci ai fost blocat/ă.

Dacă nu găseşti persoana respectivă în Google, nu te panica. Se poate să-şi fi ajustat setările în aşa fel încât motoarele de căutare să n-o găsească sau pur şi simplu profilul nu a fost încă indexat de Google.

Mai poţi să întrebi prietenii comuni dacă persoana respectivă e activă pe Facebook. Dacă răspunsul este pozitiv, atunci ştii deja de ce nu o mai găseşti.