O şansă imensă a ratat Petrolul în această seară! Aceea de a obţine un rezultat care să-i confere prima şansă la calificare în dubla cu Vitesse Arnhem. Jucătorii au depus un efort remarcabil, desenele imaginare au tăiat frumos dreptunghiul verde, dar eficienţa pe faza de atac a fost îngrozitoare.

Meciul a început într-un ritm mai lent, din cauza faptului că petroliştii au dat senzaţia că respectă prea mult adversarul. Apoi, în minutul 5, galeria Petrolului a afişat un baner cu mesajul “RIP(Rest In Peace) Vitesse supporter”, tot stadionul aplaudând minute în şir. Prima ocazie a meciului a apărut în contul oaspeţilor, Kakuta având o acţiune personală de toată frumuseţea, încheiată cu un şut puternic, respins de Pecanha. Era minutul 20, iar de aici încolo Petrolul a părut capabilă să ia meciul pe cont propriu. Hamza, cu o deviere de la colţul scurt, în urma unui corner executat de Boudjemaa (min 23) şi De Lucas, scăpat singur cu portarul (min 29), au încheiat prima jumătate de oră a auni meci care începuse să semene cu un asediu. Pe principiul, de-am mai duce-o până la pauză, Vitesse s-a chinuit în apărare şi a scăpat cu faţa curată la ocaziile lui Grozav: şut bun, cu pământul, respins foarte greu de Velthuizen (min 36) şi un nou şut puternic, peste poartă (min 40). Şi a venit pauza, una care anunţa, mai degrabă, un scor favorabil Petrolului la finalul partidei. Nu a fost aşa pentru că arbitrul spaniol Carlos Del Cerro Grande a dat senzaţia că a picat cerul pe el în minutul 51, dictând penalti pentru olandezi la un duel Benga – Reis. Reis a transformat cu siguranţă penaltiul şi Vitesse s-a văzut în confortabila situaţie de a conduce pe tabela de marcaj chair dacă a uitat fotbalul în spaţiul Schengen. Petrolul nu a acuzat prea mult şocul a încercat să revină rapid, dar a avut şi neşansa să aibă la acest joc un arbitru absolut depăşit de nivelul jocului, care a creat o stare de tensiune maximă în tribune şi în rândul fotbaliştilor ploieşteni, prin nişte decizii de neînţeles.

Oricum, chiar şi aşa, Petrolul a asediat careul lui Vitesse, ratând incredibil: Grozav, cu o reluare din vole, din 6 metri (min 55), De Lucas, cu un şut formidabil de la 25 de metri (min 66), Grozav, reluare cu capul, din 5 metri, după centrarea lui Teixeira (min 70). Vlad Morar, cu un şut la colţul lung, uşor deviat (min 75) şi Camara , din careul mic (min 77). Vorbim despre ocazii mari, care puteau întoarce scorul. Şi ar fi trebuit, dacă ar fi existat dreptate în fotbal. A egalat Grozav, după prima minge care a sărit fericit pentru Petrolul. A fost 1-1, doar 1-1. Puţin, mult prea puţin faţă de modul în care s-au prezentat cele două echipe: una a fost pe cai mari, iar alta, pe ponei. Păcat că diferenţa din comparaţia anterioară nu s-a regăsit şi pe tabelă, pentru că Vitesse, la modul în care s-a prezentat pe Ilie Oană, a fost o echipă chiar de bătut. În ciuda a ceea ce vor spune unii, că fotbalul olandez e bun şi că s-a văzut ce echipă experimentată a fost Vitesse. Păcat de şansa irosită, dar poate se va face dreptate în retur!

FC Petrolul – Vitesse Arnhem 1-1 (0-0)    

Marcatori: Grozav (84)/Reis (52).
 

Petrolul: Pecanha – Alcenat, Geraldo Alves, Benga, Guilherme – Hoban, De Lucas – Boudjemaa (72 Morar), Younes (69 Camara), Grozav – Dore (63 Teixeira). Antrenor: Cosmin Contra.

Vitesse: Velthulzen – Leerdam, Kashia (cpt), van der Heijden, van Aanholt – Vejinovic (75 van der Struijk), Kazaishvilli, Janssen – Ibarra, Reis, Kakuta (23 Chanturia). Antrenor: Peter Bosz.

 Au arbitrat: Carlos Del Cerro Grande – Teodoro Sobrino Magan şi Abraham Alvarez Canton (toţi din Spania).
Arbitru de rezervă: Alejandro Hernandez (Spania).
Observator: Frank de Bleeckere (Belgia)
Delegat UEFA: Milos Markovic (Serbia).

Foto: fcpetrolul.ro