Nu este nicio glumă şi nu este nici ceva normal. Vorbim, totuşi, de un tână de 19 ani, care a avut ceva timp la dispoziţie să înveţe limba română, mai ales că s-a născut şi trăieşte aici!

Este drept, în localitatea din Covasna în care s-a născut el, doar 20% dintre locuitori sunt români. Dar, dacă te-ai născut şi trăieşti de 19 ani aici, nu ai nicio scuză să nu vorbeşti româneşte.

Mai mult, portarul a debutat în Liga a II-a la 19 ani, în poarta echipei ASA Tg Mureş, ceea ce presupune că are talent. Bun, dacă eşti un tânăr portar de fotbal talentat, care ai debutat în Liga a II-a românescă, chiar e atât de greu să vorbeşti în limba ţării care ţi-a dat această şansă?

Ideea de a respecta minorităţile este generoasă. Dar devine penibilă atunci când minorităţile nu dau doi bani pe majoritate.

Mai mult, puştiul ăsta maghiar a declarat, nonşalant, următorul lucru: “Cred că o să ţin cu Ungaria în preliminarii. Sper să ajung să apăr la ambele naţionale”.

Nu e mai bine, românaşule, să ajungi tu să aperi doar la naţionala Ungariei? Dacă tot ţii cu naţionala asta?

Dincolo de Csongor acesta, la FRF  trebuie instituită o regulă în acest sens. Nu poţi apăra poarta naţionalei de juniori şi tu să nu vrei să vorbeşti româneşte! Pentru că despre asta e vorba!

Foto: Valics Lehel