Înotătorul David Popovici a reuşit luni performanţa de a se califica, la numai 16 ani, în finala olimpică a probei de 200 de metri liber, îndeplinindu-şi astfel obiectivul pe care şi-l propusese pentru prima sa participare la Jocurile Olimpice. Şi Robert Glinţă a prins calificarea în finala de 100 metri spate, el fiind campionul european en titre la această probă.

 

David Popovici a ieşit pe locul al doilea în prima semifinală în care a concurat, cu timpul de 1 min 45 s 68 de sutimi, fiind depăşit doar de rusul Martin Maliutin. David Popovici a avut un timp ceva mai mare decât cel reuşit în semifinale, când a parcurs cele patru lungimi de bazin în 1 min 45 sec şi 32 de sutimi.

 

Ulterior, după desfăşurarea celei de-a doua semifinale, David Popovici a prins finala de pe poziţia a 7-a.

 

În finala programată pentru marţi, 27 iulie, la ora 4:43 (ora României) vor concura opt sportivi.

 

Recordul olimpic al acestei probe aparţine americanului Michael Phelps, stabilit în 2008 şi este de 1 min 42 sec 96 sutimi, iar recordul mondial a fost stabilit în 2009 de germanul Paul Biedermann: 1 minut şi 42 de secunde.

 

David Popovici, considerat înotătorul fenomen al României, s-a întors recent cu trei medalii de aur şi una de argint, plus două recorduri mondiale, între care unul la 100 de metri, de la campionatele europene de juniori.

 

Robert Glinţă, timp mai bun decât în serii

Robert Glinţă, campion european en-titre la 100 de metri spate, a reuşit calificarea în finala acestei probe la Jocurile Olimpice de la Tokyo Foto: Profimedia

În ceea ce-l priveşte pe Robert Glinţă, 24 de ani, primul campion european al României, el a ieşit pe locul al patrulea în prima semifinală în care a concurat, însă cu un timp mai bun decât cel reuşit în serii. A parcurs cele două lungimi de bazin în 53 de secunde şi 20 de sutimi. Ulterior, după ce s-a desfăşurat şi cea de-a două semifinală, timpul lui Robert Glinţă a fost al optulea din concurs, reuşind la limită calificarea în finală.

 

În serii, pentru calificarea în semifinale, Robert Glinţă ieşise abia cu al 12-lea timp, 53 de secunde şi 67 de sutimi.

 

Şi finala lui Robert Glinţă are loc marţi, 27 iulie, de la ora 4:59, ora României.

 

„Sperăm ca mâine dimineaţă (luni - n.r.), când toată România se trezeşte, să venim cu veşti bune că urmează şi finale”, spunea duminică, la Digi24, Camelia Potec, preşedinta Federaţiei române de Nataţie, după calificarea celor doi înotători români în semifinale. Acum, speranţa Cameliei Potec a devenit o certitudine: David Popovici şi Robert Glinţă sunt în finale.

 

 

 

Sursa: www.digi24.ro