Publicaţia spaniolă Sport.es susţine că UEFA nu consideră rasist ceea ce Sebastian Colţescu (43 de ani) a spus în timpul meciului dintre PSG şi Istanbul Basaksehir din Liga Campionilor, conform raportului întocmit de inspectorul de caz al forului european.
 
Pe 8 decembrie 2020, în timpul meciului dintre PSG şi Istanbul Basaksehir din Liga Campionilor, arbitrul român Sebastian Colţescu l-a numit „ăla negru” pe Pierre Webo, antrenorul secund al echipei din Turcia.
Scandalizaţi de cuvintele lui Colţescu, pe care le-au considerat rasiste, jucătorii cele două echipe au părăsit terenul, iar meciul a fost reluat la o zi distanţă, cu o altă brigadă de arbitri.
UEFA a pornit o anchetă în acest caz, pentru a stabili dacă ceea ce s-a întâmplat a avut, într-adevăr, tentă rasistă.
La două luni distanţă de la acel moment, ziarul spaniol Sport vine cu noutăţi despre cazul mediatizat în întreaga lume. Potrivit Sport, UEFA va încheia ancheta prin a concluziona că ceea ce Colţescu a spus nu poate fi considerat rasist. Forul continental ar fi stabilit că s-a folosit cuvântul „negru” cu intenţia ca arbitrul central, Ovidiu Haţegan, să îl identifice pe Pierre Webo, nu cu intenţie peiorativă.
 
Această interpretare înseamnă că articolul 14 din regulamentul UEFA privind rasismul sau comportament discriminatoriu nu se va aplica în cazul lui Colţescu. Aşadar, românul va evita pedeapsa minimă stipulată în regulament, de 10 meciuri.
 
Totuşi, UEFA consideră că arbitrul român a comis un „comportament impropriu”, pe care l-ar fi putut evita, şi este expus unei sacţiuni derivate din articolul 11, care se referă la acest tip de abatere. 
 
Sebastian Colţescu ar putea fi suspendat pentru minimum 1 sau 2 meciuri internaţionale, sau pe o anumită perioadă de timp determinată. Totuşi, sancţiunea în discuţie nu-l va afecta implicit, având în vedere că el fusese scos de pe lista FIFA la finalul anului 2020.
 
 
 
 
Sursa: www.gsp.ro