Riscul de a rămâne pentru încă un sezon în Liga 2, al doilea consecutiv după reînfiinţarea din Liga a 4-a şi promovarea de două ori la rând până în eşalonul secund, nu e conceput la Ploieşti. Drept urmare, Petrolul, aflat acum la doar un punct în spatele ocupantelor locurilor 2 şi 3, care duc direct la promovare, respectiv barajul pentru promovare, e una dintre puţinele echipe care militează pentru desfăşurarea tuturor etapelor rămase de disputat din această ediţie de campionat. Doar UTA a mai transmis cu tărie că vrea să joace toate cele 14 meciuri rămase din retur, pentru ca accederea în Liga 1, respectiv retrogradarea în Liga 3 să se facă pe baza criteriului sportiv.
Costel Lazăr: ”Petrolul mergem pe varianta disputării tuturor jocurilor”
În această săptămână, FRF a trimis către cluburile din Liga 2 documentul prin care să-şi spună în scris opinia despre cum ar trebui să se încheie acest sezon şi pe baza răspunsurilor să poate noi discuţii şi, ulterior, să ia o decizie.
Petrolul şi-a menţinut poziţia transmisă şi în alte rânduri prin directorul sportiv Costel Lazăr şi a comunicat federaţiei că vrea să joace toate cele 14 etape rămase de desfăşurat din retur. Conducătorul clubului ploieştean spune însă şi că echipa se va conforma dacă decizia FRF va fi alta, precum varianta play-off-ului.
”Am primit chestionarul pentru a ne spune opinia noastră. L-am transmis. Sunt unele măsuri care trebuie respectate şi ne vom subordona restricţiilor. La Liga a 2-a sunt mai multe variante de continuare a sezonului, iar unele nici nu trebuie luate în calcul. Petrolul mergem pe varianta disputării tuturor jocurilor. În cazul în care nu se va putea, şi majoritatea hotărăşte play-off / play-out, vom juca. Ne supunem şi noi. Din punct de vedere al spaţiului, există spaţiu de desfăşurare a campionatului în condiţii normale, de desfăşurare a tuturor meciurilor. Mai ales la Liga a 2-a”, a spus Costel Lazăr pentru Liga2.ro.
De exemplu, dintre cluburile care şi-au spus public opţiunea, ASU Poli, Ripensia şi Pandurii sunt pentru ”îngheţarea” sezonului.
”Mi se par nişte măsuri discriminatorii pentru sportivi. Am fost până la Dedeman şi nu am găsit loc de parcare. Erau 2.000 de oameni în interior”
Oficialul clubului prahovean aşteaptă acum videoconferinţa de joi, de la ora 14:00, pentru a afla noi detalii despre posibilitatea reluării campionatului. Lazăr consideră măsurile transmise de Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Tineretului şi Sportului pentru revenirea la antrenamente ca unei discriminatorii.
”Probabil că se centralizează opiniile care au fost transmise de toate cluburile şi aşteptăm noi comunicări din partea federaţiei privind întâlnirea pe care, din câte am înţeles, preşedintele Burleanu o are la ora aceasta (n.r. – convorbirea telefonică a avut loc miercuri, în jurul orei 13:00), cu reprezentantul Ligii, la Ministerul Sportului sau la Ministerul Sănătăţii, să facă eforturi să putem începe campionatul. Mi se par nişte măsuri discriminatorii pentru sportivi, din moment ce uzinele lucrează, iar magazinele, toate, sunt deschise. Am fost, duminică, până la Dedeman şi nu am găsit loc de parcare. Erau 2.000 de oameni în interior. Mi se pare aberant să nu putem să ne antrenăm în grupe de trei sau de cinci. Bineînţeles că respectăm distanţele astea sociale care sunt recomandate”, e de părere Costel Lazăr.
”E destul de pretenţios protocolul, dar ne vom strădui să găsim soluţii. Important este să putem juca. Având în vedere că acest cantonament de două săptămâni poate fi socotit şi ca un cantonament pentru sezonul următor, trebuie să ne organizăm să îl ducem aşa cum trebuie. Nu cred că poate cineva să stea carantinaţi o perioadă îndelungată, până la finalul sezonului. Clubul, poate şi de Liga 1, nu-şi permite. Nu ştiu dacă sunt cluburi de Liga 1 care pot sta în cantonament pe toată durata disputării campionatului. Mi se pare o aberaţie. Din moment ce la magazine, la Dedeman şi în alte părţi, sunt 3-4.000 de clienţi într-o oră sau două, noi nu putem să ne antrenăm şapte sau zece inşi. Sunt aberaţii. Noi sperăm să revenim la o normalitate, pentru că sunt multe măsuri care sunt discriminatorii pentru fotbal. Aici e problema”, a mai spus Costel Lazăr despre ”Protocolul cu recomandări pentru reluarea antrenamentelor sportivilor de performanţă după încheierea stării de urgenţă”.
”Ne-am făcut un plan să revenim la antrenamente după 15 mai, numai să primim undă verde”
Directorului sportiv al Petrolului a vorbit şi despre cum se descurcă jucătorii echipei ploieştene cu pregătirea fizică în această perioadă. Costel Lazăr susţine că toţi componenţii primei echipe sunt la casele lor, personale sau închiriate de club, în Ploieşti şi că aşteaptă încheierea stării de urgenţă pentru a reveni la antrenamente în grup.
”Jucătorii noştri sunt acasă fiecare, îşi fac antrenamentele în casă, programele date de preparatorul fizic. Deci ei sunt în casă, practic carantinaţi de două luni. Jucătorii străini sunt la domiciliile lor din Ploieşti, la apartamentele închiriate de club. Toată lumea respectă programul transmis de către preparatorul fizic şi antrenorul principal şi sunt supravecheaţi, monitorizaţi de către stafful tehnic. Nu ne-am permis să încălcăm ordonanţa militară, că avem şi noi terenuri şi putem să ne antrenăm. Dar trebuie să respectăm legile”, a transmis, pentru Liga2.ro, Costel Lazăr.
De la începutul lunii mai, Petrolul şi-a schimbat modul în care organizează antrenamentele individuale de la distanţă, anunţând prin intermediul site-ului oficial că au trecut la următorul pas. ”Lupii” se pregătesc în grup, dar, ”bineînţeles, tot online, prin intermediul unor aplicaţii arhicunoscute şi folosite în această perioadă”.
Gruparea ploieşteană e pregătită pentru a relua antrenamentele în grup de la 15 mai. ”Ne-am făcut un plan să revenim la antrenamente după 15 mai, numai să primim undă verde. Jucătorii noştri nu sunt plecaţi din ţară, sunt aici, la domiciliu în Ploieşti. Au apartamente închiriate aici, plătite de club. Încercăm să ne organizăm, să primim undă verde să putem să jucăm, să nu omorâm sportul definitiv, ca fotbalul. Aşteptăm mâine, la ora 14:00, videoconferinţa cu federaţia, toate cluburile, şi poate mâine vom fi mai deştepţi decât astăzi”, a mai spus Lazăr.
Şansele ca actualul sezon de Liga 2 să fie încheiat prin disputarea tuturor celor 14 etape rămase din retur, cum îşi doreşte, de exemplu, Petrolul, sunt destul de mici. Cealaltă variantă este continuare cu play-off pentru primele opt clasate şi play-out pentru restul celorlalte zece echipe din Liga 2. Petrolul, la fel ca UTA Arad, CS Mioveni, Turris Oltul Turnu Măgurele, Campionii FC Argeş, Rapid, Metaloglobus Bucureşti şi, probabil, Farul Constanţa, ar mai avea de disputat şapte meciuri din această ediţie de campionat, dacă se merge pe varianta play-off-ului. Primele două clasate vor promova direct, iar a treia merge la baraj.
Sursa: www.liga2.prosport.ro