Fotbalul nu înseamnă mare lucru în lipsa fanilor: sunt vorbele unui celebru antrenor scoţian. Ei dau viaţă jocului şi ridică moralul jucătorilor. Dar cum e când o echipă NU are voie să aibă fani? E cazul unei echipe din Turcia dintr-un fief al kurzilor. Suporterii nu-şi ascund mândria rădăcinilor etnice, motiv pentru care mulţi turci îi consideră o ameninţare. Încă de la primul fluier al unui meci, aşa cum se întâmplă aici, politica ia locul fanilor în tribune. Urmăriţi un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:00 şi în reluare sâmbăta de la ora 19:30.
Amedspor, echipă de divizia secundă în Turcia, se pregăteşte să lupte pentru a evita retrogradarea, într-un meci la Tarsus, un oraş de la malul Mării Mediterane. Autocarul e gata să plece spre stadion, iar preşedintele clubului se aşteaptă la un meci greu în deplasare. Încă o dată, fanii Amedspor nu au voie pe stadion. Aşa se întâmplă de ani buni, motivul oficial fiind riscurile de securitate. Fanii veniţi oricum sunt dezamăgiţi:
„Nu pot asigura paza pentru 30-40 de fani ai echipei adverse?”
„Provocările nu pornesc niciodată de la noi, suntem un club care promovează înţelegerea şi pacea” - spun ei.
Autocarul echipei, însoţit de un vehicul blindat al poliţiei
În drumul spre stadion, autocarul echipei este însoţit de un vehicul blindat al poliţiei doar pentru că preşedintele clubului şi jucătorii sunt din fieful kurd Diyarbakîr.
„Nimeni nu îşi pune problema că noi călătorim fără fani de fiecare dată. Nu este corect. E dureros”, spune Metin Kilavuz, preşedintele Amedspor.
Pe stadion sunt şi mulţi poliţişti. Adversarii kurzi sunt întâmpinaţi de culorile naţionale ale Turciei.
Meciul nu merge bine pentru Amedspor. Fanii echipei adverse strigă: „Acesta e Tarsus, nu veţi mai ieşi de aici”. La final, Amedspor pierde cu 5 la 0. Preşedintele clubului, Metin Kilavuz, se grăbeşte să plece de pe stadion.
Cel puţin de data aceasta, oficialii echipei şi jucătorii n-au mai fost bătuţi - aşa cum s-a întâmplat în luna octombrie.
Fani ţinuţi la distanţă
Rezultatul sumbru a doborât moralul jucătorilor. De când autorităţile nu i-au mai primit pe fani, echipa a fost într-un continuu declin.
„Bineînţeles că ne-ar plăcea să avem suporterii alături de noi. Am încetat să mai număr câte meciuri am jucat cu tribunele goale. Nu cred că se mai întâmplă aşa ceva în altă parte”, spune Mansur Çalar, căpitanul echipei Amedspor.
Nici măcar după meci fanii nu au voie să se apropie de echipa lor. Kilavuz şi jucătorii săi trebuie şi ei să aştepte. Poliţia îi lasă să iasă întotdeauna ultimii de pe stadion, invocând tot motive de securitate.
Preşedintele clubului, inculpat de mai multe ori
Oraşul kurd Diyarbakîr, casa celor de la Amedspor, e pe malul râului Tigris.
În trecut, aici au existat ciocniri violente între naţionaliştii kurzi şi armata turcă.
Primarul ales din Diyarbakîr a fost înlăturat de guvern. Acuzaţia: susţinerea terorismului. Acum, portretele preşedintelui Erdogan veghează străzile. Metin Kilavuz, avocat de profesie, a fost martorul declinului democraţiei în oraşul său natal. El însuşi a fost inculpat de mai multe ori.
„Astăzi, nu există niciun miting, nicio conferinţă de presă şi nicio altă formă de exprimare publică în acest oraş. Dar problema kurdă trebuie rezolvată. Dacă vom reuşi, Diyarbakîr ar putea deveni un loc frumos”, spune Metin Kılavuz, preşedintele Amedspor.
Atacant acuzat de propagandă teroristă
Însă drumul e lung. Jucătorii Amedspor au fost vizaţi în mod repetat de autorităţi.
Atacantul Deniz Naki s-a născut în Germania. Acum trei ani, a apărut în faţa instanţei fiind acuzat de propagandă teroristă. Criticase public forţele de ordine turceşti. După întoarcerea în Germania, persoane necunoscute au tras asupra maşinii sale pe autostradă.
Fie că sunt turci sau kurzi, mulţi fotbalişti nu mai vor să joace în Diyarbakîr. Kilavuz se chinuie să găsească sponsori şi clubul e ameninţat de faliment.
Noul stadion de la periferia oraşului nu va schimba nimic. Însă Metin Kilavuz vrea să ţină acest club în viaţă. Ca parte a identităţii kurde din Turcia.
„Trăim în Turcia. Luptăm pentru drepturile noastre aici şi pentru o ţară în care toată lumea îşi poate exprima opinia fără teama unor repercusiuni. Acesta e crezul Amedspor”, spune Metin Kılavuz, preşedintele Amedspor.
El speră ca povestea singurului club de fotbal profesionist kurd din Turcia să continue, chiar şi cu tribunele goale, dacă trebuie.
Sursa: www.digi24.ro