România este pentru a doua oară în istorie în semifinalele Cupei Federaţiei, după ediţia din 1973. Cuplul Irina Begu (locul 35 WTA la dublu) / Monica Niculescu (locul 51 WTA) a învins, duminică, perechea Katerina Siniakova (locul I WTA de dublu) / Barbora Krejcikova (locul 2 WTA), cu scorul de 6-7 (2), 6-4, 6-4, aducând punctul victoriei cu 3-2 în confruntarea cu deţinătoarea trofeului, Cehia.

Irina Begu a declarat că meritul principal al calificării României în semifinalele FedCup, în faţa şi pe terenul Cehiei, îi revine Simonei Halep, care a câştigat două meciuri de simplu. Simona Halep s-a declarat încântată, duminică seară, de calificarea în semifinalele Fed Cup, ea menţionând, într-o postare pe reţelele de socializare, că este mândră de echipa României.

Monica Niculescu, tehnică, impecabilă la intercepţie, un veritabil zid mobil în faţa fileului, şi Irina Begu, puternică, foarte bună la retur, au luptat magnific în meciul decisiv al întâlnirii, un "thriller" în care au întâlnit campioanele de anul trecut ale probelor de dublu feminin de la Roland Garros şi Wimbledon. Româncele au insistat pe Siniakova, jucătoare care disputase duminică şi meciul de simplu, cu Mihaela Buzărnescu, şi au reuşit să o împingă la erori pe cea mai bună jucătoare de dublu a momentului. Deşi au pierdut primul set, româncele nu au fost mai prejos decât rivalele lor şi nu au renunţat niciun moment la luptă. Ele au evoluat din ce în ce mai bine, s-au completat extraordinar şi au răsturnat calculele hârtiei, care le făceau mari favorite pe adversare, reuşind un rezultat istoric.


Karolina Pliskova, locul 5 WTA, a învins-o, sâmbătă, cu scorul de 6-1, 6-4, pe Mihaela Buzărnescu, locul 29 WTA, iar Simona Halep, locul 3 WTA, a trecut, cu scorul de 6-4, 6-0, de Katerina Siniakova, locul 44 WTA.

Duminică, Simona Halep a învins-o pe Karolina Pliskova, cu scorul de 6-4, 5-7, 6-4, în al treilea meci al întâlnirii, iar Katerina Siniakova a întrecut-o pe Mihaela Buzărnescu, cu scorul de 6-4, 6-2.

Cehia, deţinătoarea trofeului, triumfase de şase ori în FedCup în ultimii opt ani, câştigând 13 din ultimele 14 întâlniri, de zece ori la rând pe teren propriu, unde era neînvinsă din 2009.

În penultimul act, România va da piept cu Franţa, în 20 şi 21 aprilie.

În 1973, Virginia Ruzici, Mariana Simionescu şi Judith Gohn erau eliminate în semifinale Cupei Federaţiei de Africa de Sud, la un turneu cu 32 de echipe, desfăşurat la Bad Homburg, în RFG.