Regulile fotbalului ar putea suferi o modificare importantă anul viitor. "Cea mai absurdă regulă din fotbal va fi istorie", au titrat jurnaliştii de la Marca, referindu-se la regula potrivit căreia niciun jucător nu poate sta în careul de 16 metri în momentul în care portarul se pregăteşte să repună în joc.

Conform actualului regulament, jucătorii pot intra în careu doar după ce mingea e repusă de portar.

Situaţia ar urma să se schimbe din martie, când IFAB (International Football Association Board) ar putea modifica regula, iar un jucător al echipei aflate în atac îl poate presa pe portar mai devreme. Noua regulă va fi introdusă experimental încă de acum, de la Mondialul cluburilor.

Nu este singura modificare pe care o pregăteşte IFAB.

Alte noi reguli care ar putea fi introduse în fotbal

Jocul ar urma să se întrerupă şi să se reia cu minge de arbitru dacă, în timpul meciului, arbitrul de centru este lovit de balonul trimis de jucători, iar intervenţia sa duce la un gol, la schimbarea posesiei sau crearea unei situaţii de atac.

Portarii vor fi obligaţi, conform unei noi reguli, să ţină un singur picior pe linia porţii la un penalty, faţă de ambele picioare, aşa cum este prevăzut în prezent.

Fotbaliştii vor avea posibilitatea de a ieşi de pe teren prin cea mai apropiată parte în cazul schimbarilor. Se va renunţa şi la obligativitatea trimiterii balonului în afara careului, la out-ul de poartă.

Dacă vor fi adoptate, modificările IFAB vor intra în vigoare din sezonul 2019-2020.