Alpinistul roman Radu Albu, recent intors de pe Vf. Manaslu 8163 m din Himalaya, si partenerul lui Radu Turta se pregatesc intens pentru urmatoarea lor expeditie pe cel mai inalt varf din Europa, Vf. Elbrus, in conditii de iarna. Nu sunt multi care se incumeta sa urce acest munte iarna, iar in cazul unei reusite Radu si partenerul lui vor fi primii romani care vor escalada Vf. Elbrus iarna. Ei isi propun escaladarea muntelui pe ruta sudica.

Provocarea cea mai mare a acestei expeditii o reprezinta vremea extrema. Daca iarna in Rusia temperaturile ajung usor la -30 de grade in orase, pe munte la peste 5000 m acestea pot ajunge la -50, -60 de grade. In plus, vantul puternic, expunerea permanenta si aerul rarefiat pe munte accentueaza conditiile expeditiei. Muntele Elbrus va fi pustiu iarna, alpinistii nostri aventurandu-se intr-o expeditie fara ghizi locali sau ajutor extern. Izolarii si frigului extrem se mai adauga si crevasele ascunse si acoperite de zapada, cauzele celor mai multe decese pe acest munte.

Motivatia principala este ca dincolo de a reusi, Radu sa exploreze o arie foarte putin incercata de alpinistii romani pana acum, si anume alpinismul de iarna la altitudini extreme: “dincolo de a-mi dori reusita acestui varf in sine, imi doresc mult sa ma apropii cat mai tare de alpinismul de iarna la altitudine. Elbrus va fi un inceput bun mai ales pentru ca vine ca si un proiect pilot pentru mine in ceea ce inseamna expeditiile la altitudine in conditii de iarna. Si da, o expeditie pe Elbrus in conditii de iarna va fi o premiera pentru alpinismul romanesc, ceea ce e un alt lucru pe care mi-l doresc pentru viitor”, declara Radu Albu.

Partenerul lui in aceasta expeditie, Radu Turta, alpinist, ghid montan si colegul lui Radu la Extreme Expeditions, a mai escaladat Vf. Elbrus vara pe acelasi traseu si va juca un rol important in ghidajul acestei expeditii. "Dupa ce m-am intalnit cu acest varf, cu ceva timp in urma, sufletul meu a ramas acolo. Este unul din preferatii mei. Voi incerca sa imi recuperez sufletul intorcandu-ma la el in conditii de iarna. Vreau sa aflu daca acest varf faimos este iarna la fel de frumos si de provocator”, spune cu entuziasm Radu Turta.

Vf. Elbrus, aflat la 5642 m, situat in lantul muntos Caucaz, pe teritoriul Rusiei, este cel mai inalt varf din Europa. Nu este un munte foarte tehnic dar extrem de provocator in conditii de iarna, fiind faimos prin numarul mare de vieti care se pierd in crevasele sale imense in special in randul practicantilor de sporturi extreme.

Planurile celor doi nu se opresc aici, pentru anul 2019 acestia pregatind expeditii pe munti celebri precum Aconcagua, Kilimanjaro si Kazbek, precum si alte expeditii extreme pe munti la peste 8000 m in Himalaya. Ii puteti urmari indeaproape pe paginile lor de Facebook: