Are 34 de ani şi este doctor în violenţa pe stadioane şi în galerile de fotbal. În plus este şi preşedinte al Comisiei de Disciplină a AJF Prahova. Numele lui este Cătălin Popescu, iar la susţinerea tezei de doctorat a avut alături foarte mulţi oameni din fotbalul prahovean, şi îi amintim doar pe Virgil Dridea şi pe Silviu Crângaşu, preşedintele AJF Prahova. Şi pentru că a avut o temă de doctorat unică în România am realizat un interviu în exclusivitate cu proaspătul doctor în violenţă!
1. Violenţa pe stadioane şi comportamentul galeriilor de fotbal! De unde aceasta tema de doctorat?
Tema tezei de doctorat vizeaza aspectele privind politicile de securitate ale competitiilor de fotbal. Am incercat asadar sa identific factori noi de risc privind securitatea competitiilor de fotbal, precum si masurile de combatere a acestora. Astfel, cresterea violentei pe stadioane, precum si aparitia riscului de atentate teroriste sunt factori noi de risc ce ameninta competitiile de fotbal. Cercetarea doctorala a fost oportuna si in contextul in care Romania va organiza la Euro 2020, in calitate de gazda, patru jocuri oficiale. Ideea cercetarii a venit din pasiunea pentru fotbal, precum si din experienta profesionala de observator de joc in cadrul Federatiei Romane de Fotbal.
2. Violenta pe stadioane exista in toata lumea, nu este ceva specific Romaniei. Credeti ca exista vreo metoda pentru a combate acest fenomen?
Cu siguranta ca fenomenul poate fi combatut printr-o serie de masuri. In primul rand este nevoie de măsuri educative şi sociale, ameliorarea relaţiilor dintre cluburi şi suporteri, promovarea dialogului cu cluburile rivale, controlul spectatorilor prin camere de supraveghere moderne, investiţii în infrastructură, legislaţie adecvată şi multe altele. De asemenea, pentru organizarea partidelor trebuie să existe un mix între factorul uman şi sistemele tehnice şi electronice, iar o buna coordonare a tuturor factorilor implicati reprezinta reteta succesului.
3. Cazul Galamaz a ramas in memoria tuturor romanilor, iubitori sau nu de fotbal. Cum a fost posibil un asemenea incident?
Incidentul a fost posibil din cauza lipsei masurilor de organizare, mai precis nerespectarea planului de actiune. Acest incident a creat un impact deosebit asupra opiniei publice, astfel incat sanctiunile aplicate au fost atat de ordin contraventional, cat si de ordin penal sau sportiv.
4. In ultima perioada, membrii galeriilor din fotbal au inceput sa se implice si in protestele politice si sociale. Sunt membrii galeriilor o simpla masa de manevra?
In Romania galeriile urmeaza modelul italian de tip ultras si de foarte multe ori coregrafiile acestora fac deliciul tribunelor. Membrii galeriilor isi urmeaza propriile ideologii, dar nu cunosc sub ce masura sunt implicati in framantarile sociale si politice in contextul actual.
5.Putem sa spunem ca sunteti...doctor in violenta pe stadion? Cum se va reflecta diploma dvs in activitatea de la AJF Prahova?
In cadrul Asociatiei Judetene de Fotbal Prahova voi continua activitatea de la Comisia de Disciplina si, conform Legii 4/2008 am fost numit Responsabilul de Ordine si Siguranta. Este foarte important ca toti participantii la competitiile din judetul nostru sa inteleaga ca au obligatia legala de a oferi cele mai bune conditii de siguranta, atat publicului spectator, cat si echipelor si oficialilor de joc. In acest sens, este nevoie de imbunatatirea anumitor baze sportive care nu indeplinesc conditiile de omologare.
6. Sunteti presedintele Comisiei de Disciplina de la AJF Prahova. Ati intalnit si in fotbalul judetean cazuri de violenta care v-au atras atentia si pe care le-ati folosit pentru studiu in teza de doctorat?
Intr-adevar, pentru teza de doctorat am avut in vedere si cazuri de violenta la meciurile din judetul nostru. De obicei acestea sunt indreptate impotriva arbitrilor si mai putin existente intre grupuri de suporteri. Am incercat ca prin sanctiunile dictate sa diminuam acest lucru, pronuntand chiar si hotarari de excludere din campionat. Ne dorim ca regulamentele sa fie respectate si sa avem un fotbal cat mai curat, pentru ca, pana la urma suntem unul din judetele fruntase din Romania.