Simona Halep, locul I WTA, a învins-o, joi, cu scorul de 7-6 (9), 4-6, 7-5, pe rusoaica Anastasia Pavliucenkova, locul 28 WTA, calificându-se în optimile de finală ale Rogers Cup, turneu de categorie Premier 5 care se desfăşoară la Montreal. Meciul a început miercuri, fiind întrerupt la scorul de 4-3 pentru Pavliucenkova, din cauza ploii.

Direct acceptată în manşa a doua, la Montreal, Halep a început ezitant sezonul pe hard din această vară, cu un joc fără consistenţă şi lăsând senzaţia că nu este în formă. Cu lovituri fără lungime şi fără să-şi plimbe adversara pe teren, cu imprecizie şi, mai ales, cu un serviciu slab, ea s-a lăsat dominată în multe momente de evoluţia în forţă a rusoaicei. Pavliucenkova a fost credincioasă planului ei de joc, să dea tare în orice minge şi, din când în când, să rupă ritmul cu scurte. Jucătoarea rusă a penalizat cu uşurinţă serviciul româncei, a supus-o la un bombardament constant pe colţurile terenului şi a servit mai bine.

Jucătoarea română are totuşi meritul de a nu fi abandonat lupta, cum a făcut în alte partide, şi de a fi încercat până la final să opună rezistenţă, iar tenacitatea de care a dat dovadă a ajutat-o să se impună, într-un meci în care nu a jucat bine, dar în care a muncit extraordinar.

Setul I a început în avantajul rusoaicei, care a făcut prima break-ul, la 1-0. Au urmat alte trei ghenuri în care jucătoarele nu şi-au fructificat serviciul, două dintre aceste ghemuri fiind câştigate de Halep. La 2-3, ea i-a cerut sfatul antrenorului Darren Cahill şi acesta i-a corectat serviciul, apoi românca a oprit seria break-rebreak. După încă un ghem luat de Pavliucenkova, pe propriul serviciu, ploaia a oprit meciul, la scorul de 4-3 pentru jucătoarea rusă, după 38 de minute de joc.

Joi, Halep a jucat ceva mai bine, dar tot departe de forma arătată în prima parte a acestui an. Şi meciul a continuat după aceleaşi coordonate. Până la 5-5 nu au mai fost break-uri. La acest scor, Halep câştigat pe serviciul adversarei, dar rusoiaca a egalat imediat cu rebreak şi a trimis setul în tie-break. Paviucenkova a condus cu 5-3 şi a avut o minge de set la 8-7, dar şi-a păstrat un nivel ridicat de greşeli. Halep a ratat primele trei mingi de set avute, dar a profitat de cadourile rivalei şi a luat setul cu 7-6 (9), după 76 de minute, în două zile.

Halep a evoluat slab şi în setul secund. Doar un break a făcut diferenţa, de data aceasta în favoarea rusoaicei. Ea a câştigat ghemul al nouălea pe serviciul româncei, apoi setul, cu 6-4, după două ore şi şapte minute de la start.

Înaintea decisivului, Simona Halep a cerut asistenţă medicală, pentru o problemă la piciorul drept. Ea a continuat jocul şi şi-a pierdut imediat serviciul, la începutul setului al treilea, care a continuat în controlul rusoaicei, dar fără ca aceasta să se desprindă decisiv, pentru că românca a continuat să lupte şi să se agaţe de fiecare minge, deşi era destul de vizibil că face eforturi mari pentru a se menţine în joc. Şi ocazia de a reintra în cărţile victoriei a apărut la 3-4, când, parcă de nicăieri, a venit break-ul Simonei. Halep şi-a aruncat toate resursele fizice pe teren şi a reuşit să se impună, după un nou break, cel de 7-5, şi după trei ore şi şapte minute, obţinând a opta victorie din tot atâtea meciuri disputate cu Pavliucenkova.

În faza următoare, Halep va evolua, tot joi (după ora oraşului Montreal), cu Venus Williams, locul 14 WTA şi cap de serie numărul 13, care a eliminat-o pe Sorana Cîrstea, locul 54 WTA, cu 7-6 (4), 6-4, în turul al doilea.

Calificarea în optimi la Rogers Cup este recompensată cu un premiu de 29.010 dolari şi cu 105 puncte WTA.

Anul trecut, Halep a jucat în semifinale la Rogers Cup, când competiţia s-a disputat la Toronto. Ea a câştigat ediţia din 2016 a acestui turneu, tot la Montreal