Jocul de şah este materie obligatorie la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi.

Cursurile de şah au loc în al doilea semestru al primului an de studiu la facultatea gălăţeană. Studenţii au la dispoziţie 14 săptămâni (28 de ore) să înveţe din tainele acestui sport.

O parte dintre cei 135 de studenţi care studiază şahul la facultate nu aveau nici cea mai mică idee despre acest sport.

Mai mult, la Galaţi studiază şahul şi profesorii. Universitatea Dunărea de Jos oferă un curs de recalificare pentru profesorii din învăţământul preuniversitar care vor să obţină o diplomă în domeniu. La curs participă 53 de persoane.

Şahul are o istorie de peste un mileniu şi jumătate. În ceea ce priveşte studiul acestui sport în şcoli, există mai multe ţări unde această disciplină face parte din programă.

Armenia a devenit, în 2011, prima ţară din lume care a făcut şahul obligatoriu în şcoli. Ţări precum India, Turcia şi Norvegia au introdus de multă vreme şahul în programa şcolară.

Efectele sunt extraordinare, potrivit unui studiu citat de The Telegraph, despre un experiment care a fost pus în practică în Anglia, în 343 de şcoli primare.

Astfel, 99 la sută dintre elevi şi-au îmbunătăţit abilităţile cognitive, 96% au înregistrat progrese în procesul de rezolvare a problemelor, 89% au precizat că nivelul concetrării lor a crescut, iar peste 60% cred că şahul le-a îmbunătăţit performanţele de studiu.