Maghiarii sunt într-o situaţie ingrată, după ce au fost păcăliţi de o sportivă care a ajuns la Jocurile Olimpice speculând regulamentul. Elizabeth Marian Swaney este o sportivă născută în SUA, dar care de curând a obţinut cetăţenia ţării vecine. Ea a participat la calificările din proba de ski acrobatic - halfpipe, însă nu a încercat nici măcar un trick. Nici nu avea cum, pentru că nu are nimic în comun cu această probă.

În calificările de la proba mai sus menţionată, a atras atenţia o sportivă maghiară, care doar s-a plimbat pe halfpipe, fără să încerce ceva. S-a crezut iniţial că e o formă de protest în legătură cu ceva, dar jurnaliştii de la The Independent au descoperit adevărul în ceea ce o priveşte.

Swaney visa să ajungă la Jocurile Olimpice, deşi nu se pricepea foarte bine la vreo probă. Sub steagul SUA nu ar fi avut cum să dribleze regulamentul, astfel că a încercat să păcălească o ţară mai mică, fără tradiţie în sporturile de iarnă.

Astfel, Swaney a obţinut cetăţenia maghiară şi s-a calificat pentru Pyeongchag graţie unei mari scăpări din regulament. Concret, acesta prevede ca un sportiv să se poată califica la această probă de la Jocurile Olimpice dacă reuşeşte să obţină un anumit număr de prezenţe in Top 30 la etapele de Cupă Mondială, în anii premergători Jocurilor. Cum halfpipeul e o probă nouă, nu sunt extrem de multe concurente. Astfel, Swaney a ţintit concursurile unde s-au prezentat mereu mai puţin de 30 de sportive la start, acumulând astfel puncte, deşi a terminat mereu ultima.

În consecinţă, ea a obţinut calificarea pentru Pyeongchag, unde nu a făcut nici măcar un trick pe planşa de halfpipe. Ea pur şi simplu s-a plimbat, savurând prezenţa la cea mai mare competiţie a lumii în sporturile de iarnă. Federaţia de la Budapesta a fost însă pusă într-o situaţie ingrată, iar oficialii au trebuit să recunoască faptul că au fost păcăliţi.

Aceştia au precizat totuşi într-un comunicat că Swaney era greu de urmărit, în condiţiile în care a ales mereu doar competiţii mici şi nimeni nu ştia de ce e capabilă. Banii pentru finanţarea la concursurile din Cupa Mondială au fost plătiţi de sportivă.

"Această situaţie a fost cauzată mai ales de sistemul de calificare şi de faptul ca sunt atât de puţine sportive. Este adevărat că nu am văzut-o pe Elizabeth în acţiune anul trecut şi că ne-am dat seama la ce nivel este abia la Pyeongchang. Precizăm că şi-a finanţat singură pregătirile şi concursurile de calificare", a transmis Federaţia de Schi de la Budapesta.

Clasamentul calificărilor în proba de ski acrobatic - halfpipe: sportiva care a reprezentat Ungaria a obţinut puncte de la arbitri doar pentru faptul că a reuşit să nu cadă. Nici nu avea cum să o facă, din moment ce nu a încecat niciun trick.

Proba a fost în cele din urmă câştigată de Cassie Sharpe, din Canada, care se impusese şi în calificări. Argintul i-a revenit veteranei Marie Martinod (Franţa), aflată la ultimul său concurs înainte de retragere. Ultima treaptă a podiumului a fost ocupată de sportiva din SUA Brita Sigourney.