Simona Halep, locul 4 WTA şi cap de serie numărul 3, s-a calificat pentru a treia oară în optimile de finală ale French Open, după ce a învins-o, sâmbătă, cu scorul de 6-0, 7-5, pe rusoaica Daria Kasatkina, locul 28 WTA şi cap de serie numărul 26. 

Simona Halep a reuşit un prim set de vis pe arena Suzanne Lenglen, poate cel mai bun din acest an. Scorul de 6-0 arată o evoluţia dominantă, dar primele trei ghemuri au fost lungi, echilibrate. Kasatkina a jucat cu mingi înalte şi a folosit scurta să rupă ritmul. A încercat să o plimbe peste tot pe teren pe româncă. Însă şi Halep a fost peste tot, a "zburat" dintr-o tribună în celalaltă, a alergat la fileu, apoi în spate, a lovit aproape orice minge care a venit de dincolo de fileu. Cât priveşte mingile înalte ale rivalei, Simona Halep avea deja calibrat antidotul, din meciul anterior, cu Tatjana Maria. A lovit mingea de la altitudine, cu o uşoară săritură, şi a punctat de multe ori în acest fel.

Halep a început cu break, după un ghem lung, şi-a făcut serviciul după un alt ghem cu egalitate, în care a salvat o minge de rebreak. Şi al treilea ghem, tot unul lung, a ajuns pe tabelă în dreptul Simonei Halep. La 3-0, a fost o minge care a terminat-o psihic pe Kasatkina. Rusoaica a plimbat-o pe tot terenul pe adversară, a adus-o şi la fileu, dar Halep a câştigat punctul. A fost momentul pe care Daria Kasatkina l-a acuzat cel mai mut, astfel că Halep a dus uşor setul la 6-0 după 30 de minute.

Din nefericire, Simona nu putut păstra ritmul şi repeta această evoluţie în setul al doilea, însă experienţa şi mentalitatea ei de învingătoare au scos-o din dificultate, ea reuşind să salveze patru mingi de set. Kasatkina şi-a crescut nivelul evoluţiei, mingile ei au atins liniile, iar efortul depus a început să-şi arate roadele. Ea a condus cu 1-0, după primul ei ghem obţinut în acest meci. Încă încărcată cu energie, Halep a întors scorul, după un break în ghemul al treilea. La 3-1, Simona a ratat o minge de 4-1 pe serviciul adversarei. În acel ghem, jucătoarea rusă a avut o altă exprimare, a alergat cum a făcut-o Halep în primul set, s-a apărat şi contraatacat foarte bine şi a întors setul. Kasatkina a câştigat patru ghemuri la rând. La 3-5, Halep, destul de epuizată, a salvat o minge de set, şi a făcut 4-5, cu break. Pe serviciul ei, românca a fost condusă cu 15-40, dar a egalat, a mai salvat o a patra minge de set, înainte de a câştiga ghemul. De la 5-5, Kasatkina s-a prăbuşit definitiv şi Halep s-a impus cu 7-5, după o oră şi 20 de minute de joc.

În faza următoare, Simona Halep va evolua cu spaniola Carla Suarez Navarro, cap de serie numărul 24 şi locul 23 WTA, care a învins-o, sâmbătă, cu scorul de 6-4, 6-4, după o oră şi 43 de minute, pe Elena Vesnina (Rusia), favorită 14 şi poziţia 15 în ierarhia mondială, în turul trei la Roland Garros.

Simona Halep şi Carla Suarez Navarro s-au mai întâlnit de 11 ori în carieră, jucătoarea din Constanţa conducând cu 6-5. Ultima întâlnire dintre cele două a avut loc anul trecut la US Open, în optimi de finală, atunci când Halep s-a impus cu 6-2, 7-5. Ultima victorie pentru Suarez Navarro a avut loc în ultimul meci jucat pe zgură, în 2015, în semifinale la Roma, scor 2-6, 6-3, 7-5. Toate victoriile Carlei Suarez Navarro au fost obţinute pe zgură, suprafaţă pe care Halep nu s-a impus niciodată.

Calificarea în optimi este recompensată la French Open cu 200.000 de euro şi cu 240 de puncte WTA.

Simona Halep a fost finalistă în 2014 la Roland Garros, iar a ediţia trecută a ajuns tot în faza optimilor.