Simona Halep, numărul cinci mondial, s-a calificat în finala turneului WTA de la Montreal, dotat cu premii totale de 2.413.663 dolari, după ce a învins-o pe germanca Angelique Kerber (2 WTA), sâmbătă, cu 6-0, 3-6, 6-2.

Halep (24 ani) va juca pentru al doilea an consecutiv finala openului canadian (disputat alternativ, la Montreal şi Toronto), anul trecut abandonând în faţa elveţiencei Belinda Bencic în setul al treilea.

Halep, care va urca pe locul al treilea în clasamentul WTA după acest succes, a obţinut victoria după o oră şi 38 de minute, la capătul unui meci cu răsturnări spectaculoase de scor.

Românca a făcut un prim set de senzaţie, câştigat cu 6-0 în faţa campioanei de la Australian Open în doar 26 de minute. Kerber a făcut multe erori neforţate în acest prim set, 20 (faţă de doar două ale Simonei), însă jocul a fost mult mai strâns decât o arată scorul.

În setul secund, Kerber a ridicat nivelul, a condus cu 1-0 şi 2-1, dar Halep a reuşit un break, preluând conducerea cu 3-2, însă apoi nu i-a mai ieşit jocul şi Kerber a preluat controlul, reuşind să îşi adjudece setul cu 6-3. Simona a avut şansa de a restabili echilibrul, dar a irosit două mingi de break la 3-3.

Kerber a început foarte bine şi setul decisiv şi părea că se îndreaptă spre victorie la 2-0, după şase ghemuri consecutive. Halep s-a mobilizat exemplar, a luptat pentru fiecare minge şi a reuşit să întoarcă jocul în favoarea sa. Românca a adunat, unul după altul, şase ghemuri consecutive, câştigând cu 6-2.

Halep a avut în acest meci mai multe mingi direct câştigătoare (27-25), iar raportul erorilor neforţate a fost de 24 pentru româncă şi 52 pentru Kerber. Germanca a comis şi 7 duble greşeli.

Halep are acum 4-2 la meciurile directe cu Kerber, care s-a impus în precedentul duel, la Wimbledon, în sferturi, cu 7-5, 7-6 (2). Simona a câştigat primele trei confruntări, în 2009 în primul tur la Saint-Raphael (ITF), cu 5-7, 6-2, 7-5, în 2014, în finala de la Doha, cu 6-2, 6-3, şi în 2015, chiar la Toronto, în optimi, cu 6-3, 5-7, 6-4. Ambele victorii ale germancei au venit anul acesta, în Fed Cup (Cluj-Napoca), în două seturi, cu 6-2, 6-2, şi la Wimbledon.

Simona Halep şi-a asigurat un cec de 241.840 dolari şi 585 puncte WTA, iar în finală o va întâlni pe învingătoarea dintre Kristina Kucova (Slovacia), venită din calificări, şi Madison Keys (SUA), numărul zece mondial.

Halep va juca sâmbătă şi în finala de dublu, alături de Monica Niculescu, împotriva slovenelor Andreja Klepac/Katarina Srebotnik.