Procurorii DIICOT fac, joi dimineaţă, 20 de percheziţii în Bucureşti şi Cluj-Napoca, într-un caz de delapidare de aproape 8,5 milioane de euro din patrimoniul Sportiva Fotbal Club CFR 1907 Cluj de către persoane care deţin clubul CFR Cluj, faptele fiind comise prin firme off-shore din Cipru şi din Seychelles care au prestat servicii de consultanţă şi intermediere în domeniul sportiv.

În acest dosar, întocmit ca urmare a sesizării din oficiu a DIICOT Cluj, s-a dispus începerea urmăririi penale in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire de grup infracţional organizat, delapidare, cu consecinţe deosebit de grave, evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani, în formă continuată.

Potrivit surselor citate, perioada infracţională este 2008 — 2011, iar percheziţiile au loc la membrii din acea perioadă ai Consiliului de Administraţie, contabili şi cenzori.

Infracţiunea de delapidare se referă la posibila însuşire de bani, respectiv aproape 8,5 milioane euro din patrimoniul SC Sportiva Fotbal Club CFR 1907 Cluj SA, de către persoane din cadrul societăţii care deţine clubul de fotbal, cu atribuţii de gestiune sau administrare a sumelor clubului, care nu au calitatea de funcţionari publici, în interesul lor ori pentru alte persoane.

Sursele au precizat că faptele ar fi fost comise prin intermediul mai multor entităţi rezidente şi nerezidente (firme off-shore din Cipru şi din Seychelles) care au prestat servicii de consultanţă şi intermediere în domeniul sportiv cu privire la care există elemente majore de suspiciune de fictivitate (privind transferul unor jucători de la club, optimizarea activităţii echipei şi altele) ori care au executat debite faţă de club provenind din cesiuni de creanţă suspecte.

Faptele ar fi fost îndreptate asupra elementelor patrimoniale ale clubului provenite din primele încasate cu titlu de bonus de calificare directă în grupele Champions League oferite de UEFA, au mai arătat sursele.

Cercetările privind infracţiunea de evaziune fiscală se referă la evidenţierea în actele contabile ale Sportiva Fotbal Club CFR 1907 Cluj SA a unor cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale privind suma totală de aproape 8,5 milioane euro.