În timp ce multe ţări, printre care şi România, privesc de ani buni spectacolul Ligii Campionilor doar la televizor, Spania trimite un sfert din echipele din prima ligă în grupele competiţiei continentale de elită.

Este pentru prima oară în istoria Ligii Campionilor când o ţară va fi reprezentată de cinci echipe în faza grupelor.

FC Barcelona, deţinătoarea trofeului, Real Madrid, câştigătoare în 2014 şi Atletico Madrid, finalistă în 2014, aveau locurile asigurate în grupele Ligii Campionilor de la finalul sezonului în Primera Division, unde au ocupat podiumul.

Celor trei li s-a alăturat FC Sevilla, campioana din Liga Europa, care primeşte din acest an dreptul de a juca direct în grupele celei mai importante şi bogate competiţii sportive din Europa.

In play-off, Valencia, care a încheiat pe locul 4 în Spania în sezonul precedent, a reuşit să o elimine pe AS Monaco şi s-a calificat şi ea în faza grupelor.

Monegascii au câştigat cu 2-1 aseară, însă ”liliecii” se impuseseră în prima manşă cu 3-1.

Chiar dacă nu este cel mai puternic din punct de vedere financiar, fotbalul spaniol domină competiţiile europene. Spania este pe primul loc în topul coeficienţilor şi a câştigat Liga Campionilor de patru ori în ultimii şapte ani.

Astăzi au loc ultimele partide din play-off, iar tragerea la sorţi a grupelor are loc mâine.

România nu a mai avut o reprezentantă în grupele Ligii Campionilor din sezonul 2013-14, când Steaua Bucureşti s-a clasat pe ultimul loc, într-o grupă cu Schalke 04, FC Basel şi Chelsea Londra.

În acest sezon, Steaua a fost eliminată în turul 3 preliminar de campioana Serbiei, Partizan Belgrad.