România ar putea trece la moneda europeană în 2019. Ţara noastră ar urma să renunţe la leu la jumătatea anului 2019, iar populaţia va fi consultată printr-un referendum în acest sens.

„Scopul nostru politic de a adera la zona euro - guvernatorul BNR spune atunci când suntem pregătiţi, politicienii spun că timpul potrivit trebuie să fie un termen clar - este o ţintă sustenabilă şi pozitivă pentru România”, a declarat Victor Ponta.

„România îndeplineşte toate prevederile din ramura preventivă a pactului de stabilitate şi creştere prin atingerea obiectivelor pe termen mediu, în 2014, adică un deficit structural de 1% din PIB. Din punct de vedere legal, nu avem altă opţiune decât aceea de a adera la zona euro”, a explicat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

Data la care va fi organizat un posibil referendum de consultare a românilor privind trecerea la moneda euro va fi stabilită de Klaus Iohannis, după ce vor avea loc negocieri cu toate părţile implicate. Este o asumare politică şi trebuie să existe un angajament concret între toate partidele şi, respectiv, între preşedinte şi premier.

România a îndeplinit criteriile pentru aderare, dar doar pe hârtie în privinţa salariilor şi a preţurilor. În România sunt cele mai mari discrepanţe din Europa privind nivelul de trai între regiunile României.

Digi 24