Elveţianul Joseph Blatter a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă, că demisionează din funcţia de preşedinte al FIFA, după ce a fost reales, vineri, pentru a cincea oară, informează L'Equipe.

"M-am gândit mult la preşedinţia mea şi la cei 40 de ani din viaţă legaţi de FIFA şi de fotbal. Preţuiesc FIFA mai mult ca orice şi vreau ce este mai bun pentru ea şi fotbal. De aceea am decis să candidez la un nou mandat, crezând că este bine pentru organizaţie. Alegerile s-au încheiat, dar provocările cu care se confruntă FIFA nu. FIFA are nevoie de o profundă restructurare. Deşi am am un mandat de membru FIFA, nu am pe deplin sprijinul lumii fotbalului, a fanilor, jucătorilor, cluburilor, oamenilor care trăiesc, respiră şi iubesc fotbalul la fel ca noi la FIFA. De aceea am decis să-mi pun mandatul la dispoziţie şi să fie organizat un Congres extraordinar de alegeri. Până atunci, voi continua să-mi exercit funcţia de preşedinte. Următorul Congres FIFA va avea loc la 31 mai 2016 în Ciudad de Mexico. Acesta ar crea o întârziere care nu este necesară, de aceea solicit Comitetului Executiv să organizeze un Congres Extraordinar pentru alegerea succesorului meu cât mai curând posibil. Acesta trebuie să aibă loc în conformitate cu regulamentele FIFA şi să permită candidaţilor să aibă timpul necesar pentru a-şi face campanie", a spus Blatter.

Una dintre cele mai violente reacţii a venit de la fostul mare jucător olandez Ruud Gullit, pe twitter: "Ce gunoaie trebuie să iasă la iveală, din moment ce Blatter a demisionat tocmai după ce a fost reales?"

Conform The Guardian, noile alegeri ar putea avea loc undeva între decembrie 2015 şi martie 2016, fiind întîrziate de procedurile legale. Favorit pentru noile alegeri ar fi preşedintele UEFA, Michel Platini, care nu a candidat la scrutinul de luna trecută.

Blatter va apărea în faţa autorităţilor deocamdată ca martor. Pînă acum s-au ridicat acte şi computere de la sediul FIFA, iar mai multe conturi în bancă au fost blocate. Cît de curînd vor începe la Zurich şi audierile celor 10 oficiali ai forului mondial suspectaţi "de corupţie şi spălare de bani" în scandalul desemnării gazdelor CM 2018 (Rusia) şi 2022 (Qatar).

Mediafax, gsp.ro