LPF a încercat marea cu degetul, solicitând un punct de vedere de la UEFA cu privire la condiţiile de participare în cupele europene în cazul concret al echipelor aflate în insolvenţă.

Răspunsul era limpede. O echipă într-o astfel de situaţie nu poate intra în Europa. Nici măcar una care ar ieşi sezonul acesta din insolvenţă, cum se preconizează a fi Dinamo.

Un club care iese din insolvenţă nu poate participa în competiţiile organizate de UEFA decât în al doilea sezon după încheierea procedurii. În cazul lui Dinamo, în sezonul 2016-2017.

„Am pe mail răspunsul, mai trebuie să trimit sub formă oficială către LPF. Dar i-am anunţat şi pe cei de acolo că nu se poate. Era clar! Eu nu ştiu de ce s-a mai pus această întrebare la UEFA.  Dacă Dinamo iese din insolvenţă luna viitoare, abia din sezonul 2016-2017 va avea voie să joace în cupele europene”, a declarat Viorel Duru, pentru Prosport.

La fel se va întâmpla şi cu Petrolul, dacă societatea va fi cumpărată de concernul ENI sau de către un alt grup.

Solicitarea LPF a fost una sortită eşecului, din moment criteriile financiare sunt prioritare la UEFA. În privinţa celorlalte, forul a fost dispus la concesii. De exemplu, albanezii de la Flamurtari au putut să joace în Europa League şi au licenţiat un stadion care, la noi, ar fi de nivelul ligii secunde.  

Astfel, chiar dacă se dau că sunt nedreptătiţi (!) de faptul că legea permite intrarea unei societăţi în insolvenţă, finanţatorii sau conducătorii unor echipe din România ar trebui să fie mulţumiţi. Cum altfel şi-ar fi permis echipe ca Viitorul sau Chiajna să depună dosar de licenţiere UEFA??