Cererea de insolvenţă se face în momenul în care o societate comercială nu mai poate onora debitele. În cazul particular al Petrolului, societatea trebuie să plătească peste 1 milion de euro la Fisc, trebuie să plătească salarii restante şi bonusuri de performanţă către jucători, chiria de aproximativ 300 de mii de euro pentru utilizarea stadionului şi, probabil, şi alte datorii.
SC FC Petrolul SA a depus o cerere de insolvenţă care va primi răspuns în cinci zile. Dacă răspunsul este favorabil, intră în procedură.
Datoriile vor fi blocate şi se va face o masă credală. Vor fi analizate posibilităţile de plată. Dacă nu există, se trece la faliment.
Important este faptul că planul de reorganizare trebuie acceptat de creditori. Principalul este Direcţia Finaţelor Publice. Dacă nu este acceptat, se trece la faliment.
În insolvenţă, exista posibilitatea ca cei de la Petrolul să-şi menţină dreptul de administrare, iar, în acest caz, administratorul avizează plăţile. Dacă administratorul judiciar preia prerogativele, atunci el este cel care dispune plăţile.
Iarăşi, foarte important, administratorul poate cere rezilierea contractelor considerate ineficiente pentru societate.
Un alt pericol îl reprezintă faptul că, în noile condiţii, SGU are dreptul să rezilieze contractul cu Petrolul pentru folosirea stadionului Ilie Oană.
Iar activitatea echipei va fi serios perturbată, din moment de salariile restante ale jucătorilor, dar şi bonusurile de performanţă nu vor mai fi plătite prea curând. Procedura poate dura cel puţin un an, şi asta cu condiţia să fie bani.
Ultima este că Petrolul nu va putea juca în competiţiile europene, deoarece UEFA nu permite cluburilor în insolvenţă să participe.
Acum tendinţa de grevă a jucătorilor aflaţi în Antalya se vede într-o altă lumină. Cel mai probabil, cererea de intrare în insolvenţă şi avizarea acesteia de tribunal îi vor face pe mulţi să plece.