Spre deosebire de orice alt domeniu, România este mult deasupra Suediei în clasamentul fotbalului european, însă performanţele reuşite de Malmo FF în acest sezon ar trebui să stârnească invidia echipelor din Liga 1. 

Campioana Suediei, Malmo FF, a marcat primele goluri din istorie în grupele Ligii Campionilor, în izbânda de pe teren propriu cu marea forţă a fotbalului grec, Olympiacos Pireu, scor 2-0, după o partidă de fotbal splendid.

Într-o seară în care Real Madrid s-a chinuit cu Ludogoreţ Razgrad, meritorie reprezentantă a Bulgariei în fotbalul de elită, şi FC Liverpool a pierdut la Basel, victoria suedezilor de la Malmo a trecut aproape neobservată printre ştirile din sport.

Malmo FF, prima echipă suedeză de fotbal calificată în grupele celei mai bogate competiţii continentale din sezonul 2000-01, are un buget mai mic decât al secţia de hochei a clubului (n.r. - 3,5 de milioane de euro), care evoluează în liga secundă din Suedia!

Întreg lotul (29 de jucători) a costat doar 3,3 milioane de euro. Zece fotbalişti au fost promovaţi din grupele de copii şi juniori, nouă au venit gratis şi doar pe zece s-au plătit bani.

Chiar şi aşa, Malmo FF este cel mai bogat club din Suedia.

Unul dintre cei care a venit gratis este Markus Rosenberg, fostul internaţional suedez. Atacantul în vârstă de 32 de ani, ţinut minte mai ales pentru perioada petrecută la Werder Bremen, a revenit la clubul care l-a crescut, după două sezoane groaznice în Premier League (n.r. - West Bromwich Albion), unde n-a reuşit să înscrie nici măcar un gol. Atacantul, care a punctat de 19 ori în 35 de partide de la revenire, reuşind să răpună echipe precum Sparta Praga sau Red Bull Salzburg, pentru o calificare istorică a liderului din Suedia în grupele Ligii Campionilor.

În afară de experimentatul Rosenberg, Malmo FF se prezintă cu o echipă foarte tânără, compusă în mare parte din suedezi, intraţi deja în circuitul loturilor naţionale.

Puştii îmbrăcaţi în albastru deschis sunt conduşi de antrenorul norvegian Age Hareide. Acesta a venit la conducerea echipei în ianuarie, înlocuindu-l pe ambiţiosul Rikard Norling (43 de ani), care şi-a petrecut deja jumătate din vaţă ca antrenor, însă a părăsit clubul din motive necunoscute.

Hareide (61 de ani), fost jucător în Anglia, la Manchester City, este un tehnician experimentat, care a câştigat deja titluri de campioană în Suedia, Norvegia şi Danemarca.

Victoria incredibilă obţinută de Malmo a fost savurată de peste 20.000 de suporteri, într-un stadion modern. Galeria echipei este pe măsura tradiţiei clubului: 17 titluri naţionale şi o finală de Cupa Campionilor (1979), pierdută cu 0-1 la Munchen, în faţa unei trupe-cult a istoriei fotbalului european: Nottingham Forest.

Clubul a investit, în urmă cu cinci ani, într-o nouă arenă, construită chiar lângă vechiul stadion (n.r. - modernizat pentru competiţiile de atletism), care a costat 80 de milioane de euro.

Malmo FF mai este cunoscută pentru ceva în fotbal. Este echipa care l-a descoperit pe Zlatan Ibrahimovici, unul dintre cei mai spectaculoşi fotbalişti din ultimul deceniu.

Într-un fotbal al exagerărilor financiare (n.r. - Florentino Perez a cheltuit cu Real Madrid 1,14 miliarde de euro în cele două mandate ale sale), Malmo este un club deţinut de suporteri, care îşi aleg preşedintele la fiecare început de an şi votează în interesul comunităţii.

Clubul are o aură socialistă, implementată mai ales de legendarul conducător Eric Persson, preşedinte al grupării timp de aproape patru decenii, până la mijlocul anilor '70.

Actualul preşedinte este un economist, Hakan Jeppson, aflat în funcţie de patru ani, perioadă în care echipa a câştigat două titluri şi se îndreaptă spre al treilea.

Modelul suedez este triumful sportului asupra banului. Ironic, UEFA va răsplăti echipa suedeză cu sume uriaşe, care, însă, vor ajuta şi mai mult la implementarea acestei frumoase reţete de succes.

Suedezii nu sunt la primul astfel de experiment. În anii '50 au reuşit să urce de două ori pe podiumul Cupei Mondiale, iar IFK Goteborg a cucerit de două ori Cupa UEFA în anii '80, cu o echipă compusă doar din fotbalişti amatori.

SURSA: Yahoo News.