Reprezentanţii Ucrainei, Rusiei, UE şi Statelor Unite au ajuns la un acord pentru detensionarea situaţiei din Ucraina, în primul rând prin pentru dezarmarea „grupurilor ilegale“, o referire la miliţiile proruse, anunţă ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, potrivit Mediafax.
Statele Unite cer aplicarea imediată a acordului de la Geneva, îndemnând Rusia să se asigure că miliţiile proruse din Ucraina depun armele şi părăsesc instituţiile ocupate, avertizând Moscova cu noi sancţiuni dacă aceste propuneri nu se vor concretiza.
„Am stabilit luarea unor măsuri pentru detensionarea situaţiei, prin iniţierea unui dialog naţional“, a declarat secretarul de Stat american, John Kerry. Acesta a mai precizat că administraţia proeuropeană de la Kiev menţine oferta de amnistiere a membrilor grupurilor proruse care părăsesc instituţiile pe care le ocupă în estul Ucrainei.
„Am stabilit principii, angajamente, cuvinte pe hârtie. Dar aşteptăm acţiuni“, a spus Kerry, precizând că vor fi trimişi observatori internaţionali pentru a verifica dacă miliţiile proruse din estul Ucrainei vor depune armele.
„Dacă măsurile stabilite nu vor fi aplicate, nu vom avea altă opţiune decât impunerea unor costuri suplimentare Rusiei“, a avertizat Kerry.
La reuniunea din Elveţia au participat Catherine Ashton, reprezentantul UE pentru afaceri externe, secretarul de Stat american, John Kerry, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, şi Andrei Deşciţa, şeful diplomaţiei ucrainene.
Cel mai probabil, dacă Rusia va respecta acordul, separatiştii înarmaţi pro-ruşi se vor retrage peste graniţă, către unităţile lor din Federaţia Rusă. Vor rămâne doar localnicii care ar putea suferi repercusiunile legii pentru devastare, răzvrătire etc şi militarii ucraineni care au dezertat cu tehnica de luptă la miliţiile proruse.