Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a informat Biroul Electoral Central (BEC) că Mircea Diaconu nu poate candida pentru Parlamentul European, pentru că nu îndeplineşte condiţiile legale.
ANI a trimis o informare oficială la BEC, în care arată de ce candidatura lui Mircea Diaconu pentru Parlamentul European nu poate fi acceptată, pentru că acesta a fost declarat incompatibil printr-o sentinţă judecătorească definitivă, lucru care atrage după sine o interdicţie de 3 ani pentru a mai ocupa orice fel de funcţie publică.
"Potrivit unei decizii emise de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, starea de incompatibilitate în care s-a aflat domnul Mircea Diaconu a fost menţinută definitiv şi irevocabil, acesta aflându-se şi sub interdicţia prevăzută de lege de a ocupa o funcţie eligibilă timp de trei ani", arată ANI în informarea către BEC. Potrivit ANI, a accepta ideea potrivit căreia candidatura acestuia ar îndeplini condiţiile legale motivat de faptul că funcţia eligibilă de senator nu este aceeaşi cu funcţia eligibilă de europarlamentar ar însemna nerespectarea scopul normei juridice incidente, anume acela de prevenţie şi sancţionare a stării de incompatibilitate, în cazul funcţiilor eligibile interdicţia de a ocupa o funcţie care presupune un vot de încredere pentru ocuparea acesteia.
De asemenea, subliniază ANI, o eventuală decizie de validare a candidaturii, "cu încălcarea dispoziţiilor art. 25 din Legea nr. 176/2010 şi ale art. 14 din Legea nr. 33/2007, ar fi de natură să încalce principiile supremaţiei interesului public şi al integrităţii în exercitarea funcţiei publice".
Totodată, susţine ANI, aceasta ar avea ca efect privarea legii de efecte juridice, generându-se premisele încălcării reglementărilor privind interdicţiile de a ocupa o funcţie şi pe cale de consecinţă cetăţenii cu drept de vot ar fi reprezentaţi de către o persoană care a eludat interesul public, prin exercitarea mandatului în stare de incompatibilitate şi cu manifestarea abuzivă a prerogativelor aferente funcţiei eligibile.
Mircea Diaconu a anunţat, miercuri, că a strâns cele 100.000 de semnături necesare pentru depunerea candidaturii la alegerile europarlamentare.
Pe 19 martie, Mircea Diaconu a anunţat că şi-a dat demisia din PNL şi va candida independent la alegerile europarlamentare, el adăugând că urmează să strângă 100.000 de semnături pentru a-şi putea depune candidatura "şi pentru ca ANI să o poată contesta".
Numele lui Mircea Diaconu a fost retras, în 18 martie, de pe lista de candidaţi PNL pentru alegerile europarlamentare.
Pe de altă parte, în 13 martie, după ce Curtea de Apel Bucureşti l-a achitat pe Mircea Diaconu pentru conflict de interese, ANI informa că această decizie a instanţei "nu influenţează în niciun fel interdicţia de a ocupa o funcţie sau o demnitate publică, respectiv cea de membru al Parlamentului European".
Pe 21 iunie 2012, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât irevocabil că senatorul Mircea Diaconu s-a aflat în incompatibilitate din decembrie 2008, în condiţiile în care, pe lângă calitatea de parlamentar, acesta ocupa şi funcţia de director-manager al Teatrului "C. I. Nottara" din Capitală, funcţie de conducere specifică unei instituţii publice locale.
În noiembrie 2012, Mircea Diaconu, atunci senator PNL, a fost trimis în judecată pentru cinci fapte de conflict de interese. Dosarul a ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, instanţa competentă să judece parlamentari.