Cum se vede în PNL proiectul de regionalizare a României?

Eu nu cred că regionalizarea ar trebui să se vadă separat în PNL şi în PSD. Avem două proiecte mari asumate de USL, regionalizarea şi modificarea Constituţiei. Ele merg în paralel şi sunt legate unul de celălalt.

Aţi participat la dezbaterea privind regionalizarea organizată la Ploieşti de Ministerul Administraţiei şi Internelor. Cum aţi perceput acest eveniment?

Mă bucur că Liviu Dragnea a organizat o astfel de dezbatere la Ploieşti. PNL a ajutat la succesul acestui eveniment, invitând cât mai multe persoane din administraţia publică locală. Oamenii trebuie să înţeleagă acest concept şi nu avem voie să ne temem de viitor. Cei prezenţi în sală au pus întrebări pertinente şi au abordat subiecte pe care noi politicienii trebuie să le analizăm.

Din punct de vedere strict al liberalilor, eu consider că această regionalizarea trebuie realizată în sprijinul şi cu acceptul cetăţeanului. Trebuie să discutăm cu oamenii, să vedem care este părerea lor despre regionalizare şi cum ar dori să arate viitoarele regiuni. Nu cred că regionalizarea ar trebui aprobată prin asumarea răspunderii, ci printr-un referendum. Consultarea cetăţenilor ar asigura modernizarea reală a României.

Ce trebuie să ştie cetăţeanul despre acest concept?

România  trebuie să se integreze cu adevărat în Uniunea Europeană şi să nu mai mergem pe un  model de administraţie comunist, neschimbat de peste 40 de ani. România nu trebuie să existe doar la Bucureşti, ci trebuie să fie egală din punct de vedere a dezvoltării. Prahova are norocul să fie într-o regiune cu multe resurse, umane şi materiale. Consider că oamenii trebuie încurajaţi, stimulaţi, să rămână acasă, nu să meargă să lucreze şi să trăiască la Bucureşti. Cred în regiunea Ploieşti pentru că este o zonă care a fost motorul economiei într-o anumită perioadă. Ploieştiul este un model de administraţie publică locală, iar după regionalizare putem atrage mult mai multe resurse europene decât până acum.

Unde vă doriţi să fie capitala regiunii?

Capitala regiunii poate fi doar la Ploieşti. Dacă nu vom avea capitala la Ploieşti, le voi spune personal atât lui Crin Antonescu, cât şi lui Victor Ponta că regionalizarea este un eşec. Ploieştiul trebuie să fie capitala acestei regiuni, dincolo de culoarea politică a anumitor politicieni.

Se vorbeşte despre mai multe concepte de regionalizare. Discutăm despre 8, 10 sau 12 regiuni, despre descentralizare...Ce variantă consideraţi că este cea mai viabilă?

Nu s-a ajuns la un consens din acest punct de vedere. Am văzut la dezbatere o prezentare foarte frumoasă, dar cred că oamenii au nevoie de fapte concrete, nu de vorbe frumoase. Simt multe frâne în sistem şi, din păcate, o mare parte din entuziasmul pe care l-am avut când am intrat în politică a cam dispărut. Cred în discuţiile cu cetăţeanul, în contrucţiile picătură cu picătură şi nu cred în lucrurile realizate peste noapte.