Miniştrii cabinetului Ponta par a fi abonaţi la probleme cu justiţia. După prăbuşirea lui Fenechiu din fruntea Transporturi, un alt ministru vine la rând. Surse judiciare au afirmat că vicepremierul Liviu Dragnea ar urma să fie trimis în judecată în Dosarul Referendumului. Ceea ce înseamnă vă va urma un alt val de presiuni asupra Guvernului Ponta pentru a scăpa de noul ministru penal.
Vicepremierul Dragnea va fi citat în perioada următoare la DNA pentru a i se prezenta materialul de urmărire penală în dosarul „Referendumului”. Senatorul Valer Marian, fost membru PSD, a făcut această dezvăluire pentru „Evenimentul zilei ”. Pe de altă parte, Valer Marian a fost audiat ieri de procurorii DNA, în calitate de martor denunţător. „Am adus noi indicii şi probe. Ancheta se află într-un stadiu avansat,” a dezvăluit Valer Marian.
În acest dosar, Dragnea este acuzat că, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman şi secretar general al PSD, şi-ar fi folosit autoritatea şi influenţa în scopul obţinerii unei prezenţe de minimum 60% la votul de la referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu. Interesul său era să garanteze validarea acestuia. „Liviu Dragnea a constituit un sistem naţional de influenţă pentru fraudarea referendumului”, explică procurorii DNA.
Procurorii îl mai acuză pe Dragnea şi de instigare la promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze în cadrul referendumului. În ancheta demarată în octombrie 2012, sunt cercetate 67 de persoane acuzate de fraude la referendum, printre care 49 de preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare din Teleorman, Vrancea şi Gorj şi 18 observatori din partea unor ONG-uri, de fapt membri de partid, care l-au ajutat pe Liviu Dragnea.
Operaţiunea de fraudare a referendumului de care este acuzat Dragnea ar fi fost pusă la punct cu ajutorul unui sistem informatic utilizat de liderul PSD. Acest sistem era compus din mai multe servere, un soft şi un call-center. Sistemul a fost conceput pe o structură piramidală. Primul palier era constituit din aproximativ 14.000 de utilizatori, membri în secţiile de vot. Aceştia se înscriau în sistem prin trimiterea unui sms la numărul 1855.
S-ar fi creat o bază de date cu secţia din care raporta. În ziua referendumului, au raportat prin mesaje prezenţa la vot în secţie şi numărul de voturi exprimate: DA şi NU. Palierul doi era constituit din lideri PSD, care aveau acces la o hartă interactivă care afişa în timp real prezenţa la urne.