Preşedintele Traian Băsescu a mers la sediul Consiliului Superior al Magistraturii pentru a participa la şedinţa în care va fi aleasă noua conducere a CSM. Şeful statului a fost aşteptat în faţa instituţiei de un grup de câteva persoane, care a început să huiduie când preşedintele a intrat în sediul instituţiei. Protestatarii au scandat mesaje contra preşedintelui şi au afişat cartoane pe care au scris "Băsescu şi CSM, aceeaşi mizerie".

Şeful statului a fost întâmpinat la intrarea în CSM de fostul vicepreşedinte al Consiliului, Adrian Bordea, care candidează la funcţia de preşedinte pentru mandatul din 2014.

Şedinţa Plenului CSM, la care participă şi preşedintele Traian Băsescu, a început cu prezentarea raportului de activitate din 2013 al instituţiei, de către procurorul Oana Schmidt Hăineală, care îşi încheie mandatul la conducerea CSM.

Preşedintele Traian Băsescu a apreciat, luni, înaintea şedinţei Plenului Consiliului, că este "o lacună a legii" faptul că în fiecare an trebuie făcute alegeri pentru şefia CSM, el spunând totodată că nu este îngrijorat că alegerile de astăzi de la CSM vor schimba trendul în justiţie.

El a mai spus că nu pleacă de la premisa că CSM "ar fi structura care s-ar pune la dispoziţia politicului pentru a bloca".

Judecătorul Adrian Bordea şi-a anunţat, luni, candidatura pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), iar procurorii Bogdan Gabor şi Gheorghe Muscalu s-au înscris în cursa pentru funcţia de vicepreşedinte.

Proiectele de management ale celor trei candidaţi au fost postate pe site-ul CSM cu câteva ore înaintea şedinţei Plenului Consiliului în care va fi aleasă noua conducere, după încheierea mandatelor preşedintelui CSM, procurorul Oana Schmidt Hăineală şi a vicepreşedintelui, judecătorul Adrian Bordea.

Potrivit legii, candidaţii pentru funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte al CSM se pot înscrie şi în timpul şedinţei de plen. Fiecare candidat trebuie să prezinte un proiect de management al instituţiei.

Consiliul Superior al Magistraturii este condus de un preşedinte şi un vicepreşedinte, care nu pot face parte din aceeaşi secţie. Astfel, dacă unul dintre ei face parte din secţia pentru judecători, cel de-al doilea trebuie să fie procuror. Instituţia a fost condusă în 2013 de procurorul Oana Schmidt-Hăineală, în calitate de preşedinte, şi de judecătorul Adrian Bordea, drept vicepreşedinte.

CSM este alcătuit din 19 membri. Astfel, în urma alegerilor organizate de adunările generale ale instanţelor şi parchetelor sunt aleşi de magistraţi nouă judecători şi cinci procurori. De asemenea, din consiliu fac parte şi membrii de drept, respectiv ministrul Justiţiei, procurorul general al României şi preşedintele instanţei supreme. Acestora li se alătură doi reprezentanţi ai societăţii civile aleşi de Senat.

La alegerile pentru conducerea CSM pot participa doar cei nouă judecători şi cei cinci procurori.