Întrunit joi seară, Biroului Executiv Naţional al PNL a votat cu unanimitate ca propunerea de prim-ministru pentru consultările convocate luni de preşedintele Iohannis să fie Florin Cîţu. Potrivit comunicatului PNL, propunerea trebuie validată de Biroul Politic Naţional al PNL. Totuşi, la finalul lunii septembrie, fostul preşedinte al partidului, Ludovic Orban, declara că propunerea de prim-ministru nu este validată de BPN (dominat de Cîţu) ci de Consiliul Naţional.

 

Într-un caz similar din februarie 2020, când Klaus Iohannis l-a nominalizat pe Ludovic Orban pentru funcţia de prim-ministru imediat după ce guvernul acestuia fusese demis prin moţiune de cenzură, sesizată de preşedinţii Camerelor, CCR a decis că “desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru trebuie să aibă ca scop asigurarea coagulării unei majorităţi parlamentare în vederea formării unui nou Guvern” şi l-a obligat pe preşedinte să facă o altă nominalizare.

 

Deşi, în sine, este discutabil dacă decizia CCR din februarie 2020 ar constitui un precedent sau măcar o practică constituţională potrivit căreia preşedintele nu ar avea voie să redesemneze un prim-ministru care tocmai a fost demis prin moţiune de cenzură, aceasta nu interzice PNL să-l repropună pe Florin Cîţu pentru funcţia de prim-ministru.

 

În acelaşi timp, dacă totuşi preşedintele decide să îl nominalizeze pe Cîţu, în ciuda declaraţiilor publice ale celorlalte partide că nu îl vor vota şi în ciuda deciziei CCR de anul trecut, numai procedura unui conflict între Parlament şi Preşedinte ar mai prelungi criza politică cu cel puţin două-trei săptămâni, aşa cum s-a întâmplat în februarie 2020, sau chiar în septembrie 2021, în cazul sesizării privind moţiunea de cenzură.

 

 

 

 

Sursa: www.biziday.ro