ALDE anunţă că a elaborat împreună cu PSD şi Pro România un proiect de lege care să anuleze în mod automat amenzile aplicate cetăţenilor pe timpul stării de urgenţă, ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale care a stabilit că OUG prin care a fost majorat cuantumul amenzilor aplicate în timpul stării de urgenţă e neconstituţională.

 

”ALDE a elaborat împreună cu PSD şi Pro România un proiect de lege care să anuleze în mod automat amenzile aplicate cetăţenilor pe timpul stării de urgenţă şi care au fost declarate neconstituţionale de către CCR. Sunt peste 300.000 de amenzi şi anularea lor depinde de o decizie a instanţei”, anunţă partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu.

 

Formaţiunea pune la dispoziţie şi un model de contestaţie pentru amenzile despre care afirmă că au fost aplicate de Guvernul Orban ”în mod total neconstituţional, aşa cum a arătat CCR”.

 

Curtea Constituţională a admis, miercuri, sesizarea Avocatului Poporului şi a decis că OUG 34/2020, prin care a fost majorat cuantumul sancţiunilor aplicate în timpul stării de urgenţă, e neconstituţională. "În ceea ce priveşte Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.34/2020 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.1/1999, Curtea constată că aceasta a fost adoptată cu încălcarea art.115 alin.(6) din Constituţie, întrucât prin conţinutul său normativ a vizat restrângerea exerciţiului unor drepturi şi libertăţi fundamentale (dreptul de proprietate, dreptul la muncă şi protecţie socială, dreptul la informare, libertatea economică)", a transmis CCR.

 

Premierul Ludovic Orban a declarat miercuri, că decizia CCR îl şochează, aceasta fiind în favoarea minorităţii reduse care nu respectă legea.

 

”Vom căuta o cale legală care să permită autorităţior să lupte împotriva celor care nu respectă regulile şi îi pun în pericol pe ceilalţi cetăţeni”, a afirmat prim-ministrul.

 

 

 

Sursa: www.news.ro