O veste tragică a şocat opinia publică internaţională! Conducerea statului Arabia Saudită a decapitat în public, în dimineaţa zilei de 20 august, pe Esra Al Ghamgam, militantă şi activistă pentru drepturile femeilor.

Esra al-Ghamgam a fost reţinută împreună cu soţul ei Seyyed Jafar Musa Hashem în zona Qatif de Est Quatah încă din decembrie 2015. Arestarea lui Esra şi Musa a fost răspunsul guvernului la activităţile „anti-establishment“ efectuat din cei doi. Niciunul dintre aceştia nu a fost totuşi vinovat de crime sângeroase. Esra a fost condamnată la moarte pentru participarea la protestele paşnice din regiune, pentru a încuraja democraţia şi eliberarea deţinuţilor politici.

Deja peste 75 de persoane au fost decapitate în 2018, iar numărul lor este în creştere, având în vedere că sunt alţi 51 de arestaţi care aşteaptă să execute pedeapsa cu moartea.
După cum sa raportat de către YCJ, prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammad bin Salman, a încercat să se prezinte ca un iniţiator de reforme sociale şi promisiuni de liberalizare. În luna mai a eliminat interdicţia femeilor de a conduce maşina, însă, în ce priveşte astfel de cazuri, pare că este neputincios.