Forurile de conducere ale PSD şi ALDE se vor reuni, vineri, pentru a decide miniştrii care vor face parte din Guvernul Dăncilă, precum şi noul program de guvernare.
Astfel, CExN al PSD se va reuni, vineri, de la ora 11.00, iar Biroul Politic Central al ALDE a fost convocat pentru ora 10.00. La şedinţa ALDE va participa şi premierul desemnat, Viorica Dăncilă.
Potrivit declaraţiilor de până acum, Guvernul Dăncilă va avea aceeaşi structură ca şi fostul Executiv Tudose, respectiv premier, 3 vicepremieri, dintre care unul fără portofoliu, şi 26 de portofolii, 2 miniştri fiind delegaţi. În total, noul Cabinet va avea, ca şi cel precedent, 28 de membri.
Liderul PSD Liviu Dragnea a precizat, la începutul acestei săptămâni, că membrii PSD cercetaţi penal pot face parte din viitorul Cabinet Dăncilă, el arătând că social-democraţii au decis să îşi facă ei înşişi Guvernul şi nu alte instituţii.
Din această perspectivă, potrivit unor surse, în Guvern ar urma să revină Rovana Plumb, pe postul de vicepremier fără portofoliu, şi Sevill Shhaideh, pe postul de secretar general al Executivului.
De altfel, şi Paul Stănescu îşi va păstra postul de vicepremier şi ministru al Dezvoltării. ÎCCJ a amânat, joi, pentru 8 februarie, discutarea cererii DNA de confirmare a redeschiderii urmăririi penale într-un dosar în care este vizat şi vicepremierul Paul Stănescu. Acesta a declarat că, dacă va deveni inculpat, îşi va depune imediat demisia.
Pentru portofoliul Culturii este vehiculat numele actorului George Ivaşcu, deşi la începutul săptămânii fusese vehiculată revenirea lui Ionuţ Vulpescu.
Alţi doi miniştri care se pare că îşi vor păstra portofoliile sunt Florian Bodog (Sănătate) şi Liviu Pop (Educaţie), deşi tot la începutul săptămânii erau vehiculate numele Ecaterinei Andronescu şi a Rodicăi Nassar ca posibili titulari.
În ceea ce priveşte ministerul Transporturilor, acesta ar putea fi preluat de Sorin Bota, deşi tot la începutul săptămânii era vehiculată întoarcerea lui Răzvan Cuc.
În viitorul Guvern nu se vor mai regăsi susţinătorii fostului premier Mihai Tudose, respectiv Marcel Ciolacu (vicepremier fără portofoliu), Felix Stroe (Transporturi), Marius Nica (ministru delegat pentru fonduri europene).
O altă revenire în Guvern ar putea fi cea a lui Eugen Teodorovici, fost ministru al Fondurilor europene şi ministru al Finanţelor în Guvernul Ponta. Teodorovici este, de altfel, propunerea PSD Tulcea pentru funcţia de ministru al Finanţelor sau pentru un portofoliu la ministerul Fondurilor europene.
Pe de altă parte, ministerul Fondurilor europene este vizat şi de Ana Birchall, care ar reveni astfel în Executiv, după ce a ocupat postul de ministru al Afacerilor europene în Executivul Grindeanu.
Cu semnul întrebării privind prezenţa în Guvernul Dăncilă ar fi ministrul pentru Dialog Social, Gabriel Petrea, dar şi ministrul pentru Turism, Mircea Dobre.
Ioan Deneş va fi sigur ministru în Guvernul Dăncilă, acesta fiind votat de CExN al PSD pentru a o înlocui pe Doina Pană la ministerul Apelor şi Pădurilor încă înainte de demisia lui Tudose.
Vor rămâne în Guvern şi îşi vor păstra portofoliile Olguţa Vasilescu (Muncă), Carmen Dan (Interne), Petre Daea (Agricultură), Mihai Fifor (Apărare), Ionuţ Mişa (Finanţe), Tudorel Toader (Justiţie), Gheorghe Şimon (Economie), Ilan Laufer (Mediul de afaceri), Lucian Georgescu (Cercetare), Lucian Şova (Comunicaţii), Andreea Păstîrnac (Românii de pretutindeni).
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, se va regăsi pe acelaşi post şi în Guvernul Dăncilă, ca ministru independent, el nefiind asumat politic, ci doar sprijinit de coaliţia de guvernare PSD-ALDE, au precizat, joi, pentru MEDIAFAX, surse politice.
Pe de altă parte, ALDE, care a deţinut patru portofolii – Externe, Mediu, Energie şi Relaţia cu Parlamentul, şi le va păstra. De asemenea, şi titularii acestor portofolii se vor regăsi în Guvernul Dăncilă, respectiv Teodor Meleşcanu, Graţiela Gavrilescu, Toma Petcu şi Viorel Ilie. ALDE va păstra, de asemenea, şi funcţia de vicepremier, deţinută de Gavrilescu.
Grupurile parlamentare ale PSD, dar şi cele ale ALDE, se vor reuni duminică, la Palatul Parlamentului, în perspectiva votului care urmează a fi dat luni asupra componenţei Guvernului şi programului de guvernare.
Birourile Permanente reunite ale celor două Camere au fost deja convocate pentru vineri la ora 15.00, pentru a lua act de trimiterea listei cu miniştri şi a programului de guvernare şi pentru a convoca luni sesiunea extraordinară a Parlamentului.
Astfel, luni, 29 ianuarie, ar urma să aibă loc, de dimineaţă, audierea miniştrilor în comisiile parlamentare de specialitate, iar procedura de vot va începe la ora 15.00, astfel încât spre seară să se poată depune jurământul la Palatul Cotroceni.
În ceea ce priveşte programul de guvernare, acesta va fi actualizat, în sensul că nu vor se vor mai regăsi mai multe măsuri din 2017, dar vor figura altele noi. Printre priorităţi se vor număra Legea pensiilor, Legea parteneriatului public-privat, Legea achiziţii publice şi Legea lobby-ului.
Liderul PSD Liviu Dragnea a susţinut, recent, că nu exclude introducerea impozitului pe gospodărie în programul de guvernare.
Cum va arăta noul Guvern al României. Componenţa Cabinetului Dăncilă, votată astăzi de coaliţia PSD-ALDE
26 ianuarie 2018
(523 vizualizări)
Din aceeaşi categorie:
Dragnea: Majoritatea filialelor au propus Congres extraordinar PSD pe 11 octombrie
(15 septembrie 2015)
356 vizualizări
Despre problemele de imagine ale PNL Prahova
(27 noiembrie 2014 - Cristina IANCU)
572 vizualizări
Elena Udrea s-a întors pe Facebook. Primul mesaj de când s-a intors acasă
(9 mai 2015)
284 vizualizări
Liberalii pierd un viceprimar şi doi consilieri la Păuleşti
(5 august 2014)
444 vizualizări
Băsescu: Acuzaţia de conflict de interese la adresa lui Ponta, forţată şi exagerată
(3 iulie 2015)
483 vizualizări
"Victor Ponta a trădat Antena 3"
(9 august 2014)
186 vizualizări
PSD face demersuri pentru ca referendumul privind redefinirea familiei să fie organizat mai repede
(4 noiembrie 2016)
169 vizualizări
UNPR a încheiat protocol de colaborare cu PRM privind susţinerea candidaturii lui Ponta în turul II
(4 noiembrie 2014)
66 vizualizări
Numele viitorului partid de dreapta va fi "PNL"!
(16 iulie 2014)
286 vizualizări
Ordonanţa privind migraţia aleşilor respinsă de deputaţi!
(17 septembrie 2014)
156 vizualizări
Cine este cea mai tânără deputată din Parlamentul României
(16 decembrie 2016)
510 vizualizări
CCR a respins sesizarea premierului Ponta împotriva preşedintelui Băsescu
(20 martie 2014)
210 vizualizări
Călin Popescu-Tăriceanu a rămas fără partid
(13 octombrie 2014)
135 vizualizări
FOTO Consilierii PNL îl părăsesc pe Dobre şi vin spre Volosevici!
(11 decembrie 2019)
444 vizualizări
Moţiunea de cenzură este supusă votului, miercuri, în Parlament
(21 iunie 2017)
39 vizualizări
Un candidat la Primăria acuză fraudă şi înţelegere între politicienii de dreapta la Ploieşti. Află pe cine a decis să sprijine!
(5 iunie 2016)
386 vizualizări
Elena Udrea rămâne în arest la domiciliu, ICCJ i-a respins cererea de judecare sub control judiciar
(22 mai 2015)
36 vizualizări
Untul de arahide si glicemia
Untul de arahide poate controla glicemia si apetitul, conform unui studiu recent. Un
Untul de arahide poate controla glicemia si apetitul, conform unui studiu recent. Un
Cum să alegi ceasul inteligent potrivit pentru tine
Găsirea ceasului inteligent potrivit poate fi o sarcină descurajantă. Cu atât de
Găsirea ceasului inteligent potrivit poate fi o sarcină descurajantă. Cu atât de
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!
A luat foc internetul, au navalit deontologii, au explodat opiniile. Cazul Gheboasa, la mare concurenta cu fata ucisa in Mangalia care avea initial 12 ani si fusese violata, iar apoi 18 si ucisa de colega de camera In fapt, un produs al gradului de cultura aferent unor concetateni, domnul cu pricina a fost lasat sa evolueze intr-o siluire a...
Conflictele dintre Roberta Anastase şi Andrei Volosevici sunt vechi. Certurile dintre ei durează mult şi foarte greu vreun cunoscut reuşeşte să îi facă să comunice din nou. Rezultatul alegerilor interne de la PNL Ploieşti este încă o dovadă a faptului că liberalii au dorit să îi dea o lecţie lui Volosevici, arâtându-i voalat că nu este pe...
Prin 1951 Brâncusi a dorit să lase mostenire României 200 de lucrări si atelierul său parizian. Statul român a respins oferta. A fost o sedinţă si s-a decis că Brâncusi nu poate fi considerat un creator în sculptură pentru că "speculează prin mijloace bizare gusturile morbide ale societăţii burgheze". Cei care au hotărât asta au fost...
„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024
EURO = 4.9705 RON
USD = 4.6276 RON
GBP = 5.8148 RON
Top articole
-
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de CRĂCIUN. Ce nu ai voie să faci în Ajunul Crăciunului
Publicat la data de 24 decembrie 2024
-
DECEMBRIE 1989/ SUTE de crime, neelucidate după 35 de ani
Publicat la data de 22 decembrie 2024
-
Fotogalerie: Ploieştiul în urmă cu 35 de ani
Autor: Alex POLICALĂ - 22 decembrie 2024
-
Tradiţii şi obiceiuri de Ignat
Publicat la data de 20 decembrie 2024
-
17 decembrie 1989, Ziua masacrului de la Timişoara: „Să fi tras în ei, să fi căzut, pe urmă luaţi şi băgaţi în beci. Unul să nu iasă!”
Publicat la data de 17 decembrie 2024
-
Planuri eficiente de sănătate a inimii pentru adulţi în vârstă
Publicat la data de 15 decembrie 2024
-
Shining Crown Slot: Tot ce Trebuie să Ştii despre Jocul Popular
Publicat la data de 10 decembrie 2024