Magistraţii instanţei supreme au decis, marţi, schimbarea încadrării juridice a faptei în dosarul fostului ministru de Interne Cristian David din luare de mită în trafic de influenţă şi condamnarea acestuia la cinci ani de închisoare şi interzicerea unor drepturi. Decizia, a cărei pronunţare a fost amânată de patru ori, nu este definitivă.
Magistraţii Inalte Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis, marţi, în unanimitate, schimbarea încadrării juridice a faptei lui David Cristian, din infracţiunea de luare de mită, în infracţiunea de trafic de influenţă.
Cu majoritate de voturi, magistraţii au decis condamnarea fostului ministru de Interne la cinci ani de închisoare şi interzicerea unor drepturi pentru alţi doi ani.
”Condamnă pe inculpatul David Cristian la pedeapsa de 5 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă (...) deduce din pedeapsa aplicată inculpatului durata reţinerii, arestării preventive şi a arestului la domiciliu de la data de 21.01.2015, până la 18.04.2015, inclusiv”, s earată în decizia magistraţilor.
Totodată, magistraţii au dispus menţinerea măsurilor asiguratorii şi confiscarea sumei de 500.000 de euro de la fostul ministru de Interne.
ICCJ a mai dispus achitarea fostului prefect de Buzău, Bîgiu Marian Cristinel pentru infracţiunea de spălare de bani,mdar şi a lui Doloiu Gheorghe.
În cazul lui Niţescu Valeriu – Roger, fostul şef de cabinet al lui Cristian David, magistraţii au dispus schimbarea încadrării juridice în complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă.
De la Niţescu Valeriu – Roger suma de 1.585.000 lei, precum şi un autoturism.
”Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicarea copiei minutei pentru procuror şi inculpaţi”, se mai arată în sentinţă.
Iniţial, pronunţarea în acest dosar era programată pentru 10 octombrie, fiind atunci amânată pentru 24 octombrie. La termenul respectiv, magistraţii Înaltei Curţi de Casatie si Justiţie au amânat din nou decizia, stabilind un nou termen pentru 7 noiembrie, ulterior pentru 21 noiembrie, când a fost amânată pentru 5 decembrie.
La termenul din 12 septembrie al procesului, avocaţii lui Cristian David au cerut ca procesul să fie reluat, invocând înlocuirea unui magistrat, motiv care a dus la decizia de reluarea a proceselor în cazul lui Liviu Dragnea şi al lui Călin Popescu Tăriceanu. Solicitarea apărătorilor lui Cristian David a fost respinsă.
Cristian David a fost trimis în judecată de DNA în 16 iulie iulie 2015, alături de Gheorghe Doliu, Valeriu Roger Niţescu, fostul şef de cabinet al lui David, şi Marian Cristinel Bîgiu, prefect al judeţului Buzău la data comiterii faptei.
În rechizitoriu, procurorii au arătat că, în calitate de ministru al Internelor şi Reformei Administrative, în cursul anului 2007, prin intermediul lui Niţescu, Cristian David a pretins, iar, în luna februarie 2008, a primit 500.000 de euro de la un denunţător, beneficiar al unor drepturi litigioase.
Suma respectivă ar fi fost pretinsă şi primită de David pentru a-şi exercita atribuţiile de îndrumare şi coordonare a activităţii prefecţilor într-o modalitate care să asigure emiterea unui titlu de proprietate asupra unui teren de 15 hectare, aflat în intravilanul municipiului Buzău, de către Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate. Cristian David ar fi luat legătura cu Marian Bîgiu, prefect al judeţului Buzău la acea dată, solicitându-i ajutorul în acest sens.
În schimbul promisiunii de exercitare a influenţei, Valeriu Roger Niţescu, în calitate de şef de cabinet al ministrului de Interne şi Reformei Administrative ar fi pretins şi primit de la aceeaşi persoană 600.000 euro.
Pentru “sprijinul oferit”, cu prilejul unei alte întâlniri, Cristinel Bîgiu ar fi pretins de la denunţător 1.000.000 de euro şi ar fi primit, într-un final, 700.000 de euro. Bîgiu ar fi dispus totodată ca transferul banilor să se realizeze prin intermediul conturilor personale ale inculpatului Doloiu Gheorghe. Acest lucru s-ar fi şi întâmplat după ce Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate a emis titlul de proprietate asupra terenurilor în suprafaţă de 15 hectare.
Totodată, pentru a masca originea sumelor primite cu titlu de mită şi pentru a evita tragerea la răspundere penală, ar fi fost încheiate mai multe contracte de vânzare - cumpărare, având ca obiect tranzacţii imobiliare fictive între persoanele implicate.
La finalul lunii mai, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău Cristinel Bîgiu a fost condamnat definitiv, de Curtea de Apel Bucureşti, la doi ani de închisoare cu executare într-un alt dosar, în care a recunoscut că a primit 75.000 de euro mită de la fostul director al RA-APPS Georgian Surdu.