Preşedintele francez Emmanuel Macron vizitează astăzi România. Escala sa la Bucureşti e parte a mini-turneului european al liderului de la Elysee, care mai cuprinde Bulgaria şi Austria. Potrivit agenţiilor internaţionale de ştiri, subiectul "dumpingul social" - forţa de muncă ieftină din Europa de Est, care ar afecta economia franceză, domină agenda lui Macron.
În Bucureşti, Emmanuel Macron se va întâlni cu Preşedintele Klaus Iohannis şi cu Premierul Mihai Tudose.
Liderul de la Paris, care e însoţit de Prima Doamnă, Brigitte Macron, va avea o întrevedere şi cu membrii comunităţii franceze din România şi va vizita muzeul satului. Seara, va pleca în Bulgaria, ultima ţară din acest turneu diplomatic.
PROGRAMUL VIZITEI PREŞEDINTELUI FRANŢEI
- 12.30 - Sosirea preşedintelui la aeroportul Henri Coandă din Bucureşti.
- 13.00 - Ceremonie oficială de primire de către preşedintele României, domnul Klaus Werner Iohannis, la Palatul Cotroceni
- 13.20 - Întâlnire bilaterală cu preşedintele României
- 14.00 - Întâlnire în format extins la nivel de delegaţii
- 14.30 - Conferinţă de presă comună a celor doi şefi de stat
- 15.00 - Dejun de lucru a preşedintelui francez cu domnul Mihai Tudose, premier al României, la Vila Lac 1
- 16.15 - Recepţie a comunităţii franceze la Reşedinţia Franţei. Discurs al preşedintelui francez.
- 17.30 - Vizită a celor două cupluri prezidenţiale la Muzeul Satului "Dimitri Gusti"
- 18.20 - Întâlnire a preşedintelui cu reprezentanţi ai comunităţii de aaceri franceze, la Reşedinţia Franţei.
- 19.30 - Recepţie oferită de preşedintele României şi de doamna Carmen Iohannis la Palatul Cotroceni, în prezenţa invitaţilor francezi şi români din lumea economică şi culturală
- 21.50 - Sosire la aeroportul Varna
Potrivit Reuters, Preşedintele francez face turneul în Europa Centrală şi de Est, pentru a încerca să obţină susţinere pentru iniţiativa sa de înăsprire a regulilor privind muncitorii detaşaţi - un subiect sensibil, care a exacerbat diviziunile Est-Vest.
Franţa se plânge de mult timp că Europa Centrală şi de Est câştigă un avantaj inechitabil din "dumpingul social" al forţei de muncă ieftine, susţinând că detaşarea de muncitorii slab plătiţi afectează piaţa locală a muncii şi erodează protecţia în acest domeniu în statele cu salarii mai mari, mai spune Reuters.