Condamnaţii penal cărora le-a expirat condamnarea, care au fost reabilitaţi sau amnistiaţi sau în cazul cărora a intervenit dezincriminarea infracţiunii pentru care au fost condamnaţi pot fi membri ai guvernului, arată Curtea Constituţională (CCR) în motivarea deciziei prin care a respins ca inadmisibilă sesizarea Avocatului Poporului la legea 90/2001. Judecătoarea Livia Stanciu, deşi a fost de acord cu respingerea ca inadmisibilă a sesizării făcute de Avocatul Poporului, respinge argumentele colegilor săi şi explică faptul că o persoană condamnată penal nu ar trebui să mai poată ocupa niciodată o funcţie de demnitate publică, spunând că reabilitarea nu şterge condamnarea.
”Potrivit dispoziţiilor legale în vigoare, sintagma «nu au suferit condamnări penale» încetează să mai constituie o interdicţie la dobândirea calităţii de membru al Guvernului în ceea ce priveşte persoanele care cad sub incidenţa/sunt beneficiare ale unei legi de dezincriminare sau de amnistie sau care au fost reabilitate printr-o hotărâre judecătoreasă definitivă, persoane cu privire la care condamnarea penală încetează să mai producă efectele extrapenale prevăzute de lege. Orice altă interpretare dată sintagmei «nu au suferit condamnări penale» din cuprinsul art.2 din Legea nr.90/2001 ar fi contrară literei şi spiritului Constituţiei”, se arată în motivarea deciziei CCR.
Judecătorii explică în motivare că lipsa de coerenţă legislativă, adică faptul că un condamnat penal nu poate fi ministru, dar poate fi preşedinte al României sau parlamentar, trebuie rezolvată de către Parlament.
”Revine, aşadar, Parlamentului sarcina de a realiza o corelare necesară între condiţiile de acces în funcţia de membru al Guvernului şi cea de membru al Parlamentului, având în vedere, pe de o parte, compatibilitatea între cele două funcţii publice (…) şi, pe de altă parte, exigenţa ca exponenţii celor două puteri ale statului să beneficieze de condiţii similare de acces în funcţie, evitându-se situaţia ca, deşi compatibile la nivel constituţional, cele două funcţii devin incompatibile prin efectul unei legislaţii infraconstituţionale, în sensul că legea impune condiţii suplimentare care le face de jure incompatibile a fi exercitate simultan”, se mai arată în motivarea CCR.
Curtea dă indicaţii Parlamentului referitor la modul în care ar trebui să realizeze coerenţa legislativă cu privire la condiţiile de acces în funcţiile de demnitate publică. Judecătorii spun că legiutorul este liber să opteze între instituirea unei interdicţii cu caracter general – lipsa oricărei condamnări penale, aşa cum este în prezent, şi instituirea unei interdicţii speciale întemeiată pe criterii precum natura infracţiunilor, latura subiectivă sau pedeapsa aplicată.
”Legiuitorul urmează să ţină seama şi de faptul că interdicţiile trebuie reglementate într-un mod rezonabil şi proporţional în raport cu situaţia care le-a determinat, evitându-se stabilirea în dreptul pozitiv a unor interdicţii absolute şi perpetue”, mai arată judecătorii constituţionali în motivarea deciziei de respingere a sesizării Avocatului Poporului.
Livia Stanciu, deşi s-a pronunţat pentru respingerea sesizării, nu este de acord nici cu posibilitatea condamnaţilor penal reabilitaţi de a putea ocupa funcţii de demnitate publică, nici cu indicaţiile transmise de CCR Parlamentului. Judecătoarea a redactat o opinie concurentă prin care contestă punct cu punct argumentele colegilor săi.
”Instituția reabilitării, observăm că a fost creată pentru a încuraja comportamentul licit pentru viitor, pentru ștergerea unui trecut nedemn și pentru obținerea unui statut de încredere și demnitate în relațiile cu ceilalți membri ai societății. Reabilitarea, atât cea de drept, cât și cea judecătorească, nu șterge condamnarea. Aceasta rămâne o realitate judiciară ce nu poate fi desființată decât în cazul admiterii unei căi de atac extraordinare prin care s-ar recunoaște nevinovăția celui condamnat”, scris Stanciu în opinia concurentă.
”Reabilitarea, ca și amnistia, prescripția și alte cauze care înlătură aplicarea, executarea și consecințele pedepsei, reprezintă o renunțare din partea societății (statului) - pentru rațiuni conforme scopului represiunii - la măsurile de precauție luate față de fostul condamnat. Aceasta nu înseamnă însă și îndreptățirea de a ocupa funcții de demnitate publică, unde exigențele de integritate trebuie aplicate în cel mai înalt grad”, mai argumentează judecătoarea.
Livia Stanciu respinge şi instituirea obligativităţii Parlamentului de a unifica legislaţia în ceea ce priveşte corelarea condiţiilor de acces în funcţia de membru al Guvernului şi cea de membru al Parlamentului.
”Aceste considerente nu ar fi trebuit să se regăsească, în această redactare, în prezenta decizie. Curtea nu poate impune obligații unor autorități publice câtă vreme ea însăși, în cuprinsul aceleiași decizii, a constatat că nu este competentă să o facă”, mai explică Livia Stanciu.
Judecătoarea mai spune şi că este o idee falsă aceea susţinută de colegii ei cum că toate considerentele cuprinse în motivarea deciziei ar fi obligatorii pentru Parlament.
”Au putere obligatorie și considerentele, atunci când sunt avute în vedere acele considerente în lipsa cărora nu ar fi posibila înțelegerea dispozitivului hotărârii. Doctrina și practica judiciară au statuat că acest tip de considerente reprezintă considerente decisive, adică acelea care constituie susținerea necesară a dispozitivului, făcând corp comun cu acesta. Cu alte cuvinte, sunt obligatorii considerentele unei hotărâri judecătorești care constituie susținerea necesară a dispozitivului, făcând corp comun cu acesta, iar nu cele care excedează acestui dispozitiv, cu atât mai puțin cele care, precum în prezenta decizie, îl contrazic”, argumentează Livia Stanciu.
Judecătoarea explică faptul că unificarea legislativă în domeniul condiţiilor de accedere într-o funcţie publică reprezintă opțiunea legiuitorului, iar eventualele critici care tind la modificarea acesteia, invocând o pretinsă lipsă de coerență legislativă, excedează competenței Curții Constituționale.
Decizia de respingere a sesizării Avocatului Poporului în ceea ce priveşte prevederea legislativă care interzice celor condamnaţi penal să fie membri ai Guvernului a fost luat cu şase voturi ”pentru” şi trei ”împotrivă”. Cei trei judecători care au votat ”împotrivă” – Valer Dorneanu, Marian Enache şi Maya Teodoroiu, toţi propuşi de PSD – au redactat o opinie separată.
CCR: Persoanele condamnate pot fi membri ai Guvernului după reabilitare
20 iunie 2017
- citeşte totul despre:
- penal,
- ccr,
- avocat,
- sesizare,
- condamnare
(200 vizualizări)
Din aceeaşi categorie:
Preşedintele Italiei: A venit momentul ca România să fie parte a Schengen
(28 aprilie 2015)
23 vizualizări
Lista PSD pentru europarlamentare va fi deschisă de Rovana Plumb, secondată de jurnalista Carmen Avram
(22 martie 2019)
67 vizualizări
Preşedintele CJ Iaşi, Cristian Adomniţei, a fost suspendat din funcţie de către prefect
(19 mai 2015)
253 vizualizări
Reacţia unui deputat PNL: „Dacă poporul nu ne vrea pe noi, să voteze bulgarii!”
(5 noiembrie 2015)
130 vizualizări
Ce urmează după căderea Guvernului Cîţu. O nouă criză politică în România
(6 octombrie 2021)
15 vizualizări
Se schimbă polii de putere în CL Ploieşti! Cine ar putea fi noul viceprimar al municipiului?
(27 noiembrie 2021)
371 vizualizări
Ştii ce se va întâmpla cu sediile PNL şi PDL?
(25 iulie 2014)
372 vizualizări
Băsescu: Sunt excese ale procurorilor cu arestările preventive, nu exclud condamnări nedrepte
(7 aprilie 2015)
50 vizualizări
CT Popescu dezvaluie preferintele sale electorale ! Mare surpriza !
(18 octombrie 2019)
237 vizualizări
Crin Antonescu consideră pactul de coabitare neconstituţional
(1 noiembrie 2013)
60 vizualizări
Deputatul Mircea Roşca, vicepreşedinte PNL?
(28 iunie 2014 - Cristina IANCU)
142 vizualizări
Dacian Cioloş: Nu am discutat nimic cu Cîţu. Nu ne întoarcem la guvernare, decât cu alt premier. Declaraţiile liberalilor, încercare ridicolă de a influenţa alegerile USR
(27 septembrie 2021)
17 vizualizări
Dragnea: Nu susţin incriminarea calomniei şi insultei, nu poţi băga oameni la puşcărie că se înjură
(8 septembrie 2015)
450 vizualizări
A fost stabilită ordinea partidelor pe buletinele de vot. PDL deschide lista
(17 aprilie 2014)
360 vizualizări
Constantin Rotaru: Sunt singurul candidat care vrea un dialog sincer cu Rusia
(21 octombrie 2014)
112 vizualizări
Senatul a început şedinţa în care se votează cererile de arestare ale lui Dan Şova şi Darius Vâlcov
(25 martie 2015)
33 vizualizări
Un lider al PSD susţine exploatarea aurului la Roşia Montană
(30 septembrie 2013 - Alex POLICALĂ)
215 vizualizări
Untul de arahide si glicemia
Untul de arahide poate controla glicemia si apetitul, conform unui studiu recent. Un
Untul de arahide poate controla glicemia si apetitul, conform unui studiu recent. Un
Impactul Inteligenței Artificiale în industria cazinourilor online
În ultimii ani, industria cazinourilor online a evoluat semnificativ, iar una dintre
În ultimii ani, industria cazinourilor online a evoluat semnificativ, iar una dintre
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!
A luat foc internetul, au navalit deontologii, au explodat opiniile. Cazul Gheboasa, la mare concurenta cu fata ucisa in Mangalia care avea initial 12 ani si fusese violata, iar apoi 18 si ucisa de colega de camera In fapt, un produs al gradului de cultura aferent unor concetateni, domnul cu pricina a fost lasat sa evolueze intr-o siluire a...
Conflictele dintre Roberta Anastase şi Andrei Volosevici sunt vechi. Certurile dintre ei durează mult şi foarte greu vreun cunoscut reuşeşte să îi facă să comunice din nou. Rezultatul alegerilor interne de la PNL Ploieşti este încă o dovadă a faptului că liberalii au dorit să îi dea o lecţie lui Volosevici, arâtându-i voalat că nu este pe...
Prin 1951 Brâncusi a dorit să lase mostenire României 200 de lucrări si atelierul său parizian. Statul român a respins oferta. A fost o sedinţă si s-a decis că Brâncusi nu poate fi considerat un creator în sculptură pentru că "speculează prin mijloace bizare gusturile morbide ale societăţii burgheze". Cei care au hotărât asta au fost...
„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024
EURO = 4.9705 RON
USD = 4.6276 RON
GBP = 5.8148 RON
Top articole