Fostul lider liberal Radu Câmpeanu a încetat din viaţă miercuri, la vârsta de 94 de ani.

”Anunţăm cu mâhnire că seniorul liberal, Radu Câmpeanu, a încetat astăzi din viaţă. Rămâne în inimile noastre ca primul preşedinte al partidului după 1989, cel care a reînfiinţat PNL după cumplita perioadă comunistă şi anii petrecuţi în închisoare ca deţinut politic. Suntem cu toţii alături de familia îndoliată”, anunţă PNL.
Radu Anton Câmpeanu s-a născut în 28 februarie 1922, în Bucureşti. În studenţie, a fost şef al Tineretului Liberal.

Radu Câmpeanu a fost arestat în 1948, iar după mai mulţi ani în închisorile comuniste este eliberat şi emigrează în Franţa.

A fost primul preşedinte al PNL după căderea regimului comunist, deţinând funcţia timp de trei ani.

Radu Câmpeanu a fost candidatul PNL la Preşedinţia României, în 1990, obţinând 10,64% din voturi.

În 1992, sub conducerea sa, PNL a decis ieşirea din Convenţia Democrată din România, iar la alegerile de la finalul anului partidul s-a situat sub pragul electoral de 3%.

viewscntPreşedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu-Quintus, a declarat miercuri că prin moartea lui Radu Câmpeanu România mai pierde încă o personalitate care din păcate nu mai apare în zilele noastre.

"Sunt întristat foarte mult de această veste. Ştiam că nu este într-o stare bună, cauză din care, în ultimii doi — trei ani, nu a mai participat activ la viaţa politică. S-a retras, alături de băiat, să se îngrijească de starea sa de sănătate. (...) România pierde încă o personalitate care nu mai apare, din păcate, în zilele noastre, o personalitate care nu a dezamăgit pe nimeni. A pătimit ca liberal făcând ani grei de închisoare", a afirmat Quintus, pentru AGERPRES.

El a subliniat că a colaborat foarte bine cu Radu Câmpeanu la conducerea PNL.

"Din 1993 când la congresul de la Braşov am concurat unul împotriva celuilalt am colaborat perfect cu el. Nu am ţinut seama că unul este preşedinte şi celălalt vicepreşedinte. Am condus partidul bine, am izbutit să venim în construcţia Convenţiei, iar apoi partidul s-a dezvoltat", a spus Quintus.

Seniorul liberal a precizat că el l-a cunoscut şi ca prieten pe Radu Câmpeanu.

"A fost un prieten bun. Ne-am înţeles foarte bine. Nu era un om accesibil, dar când îşi deschidea sufletul se vedea că are o puternică bogăţie sufletească", a adăugat Mircea Ionescu-Quintus.