Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a vorbit, la B1 TV, despre scandalul de la oficiul eliberări permise auto în care a fost implicat, din cauză că nu a stat la coadă, alături de ceilalţi cetăţeni, ci a intrat înainte, pe o uşă lăturalnică.
"În 2008, când eram prim-ministru, am decis numirea unui nou secretar general la vremea aceea, Ilie Bolojan, care este actualul primar din Oradea. La vremea respectivă era prefect de Bihor. L-am adus în Bucureşti şi, la scurtă vreme după ce a venit, m-a întrebat dacă nu aş dori ca modul în care a rezolvat problema eliberării diferitelor documente oficiale; paşapoarte, permise, cereri de înmatriculare, cărţi de identitate; la Bihor, ca să încercăm să implementăm la nivelul întregii ţări.
Vreau să spun că m-am dus special la Bihor să văd cum funcţionează sistemul pus la punct de Bolojan şi funcţionează impecabil: cu programare, fără coadă, două regimuri, regimul normal, regim de urgenţă, cu taxă suplimentară, fără niciun fel de atenţii", a explicat Tăriceanu.
Tăriceanu i-a cerut lui Ilie Bolojan să implementeze acest sistem în toată ţara, lucru care s-a şi întâmplat.
"Acest sistem a fost implementat în toată ţara şi cel mai complicat atunci a fost Bucureştiul, având în vedere mărimea Bucureştiului, dar această chestiune a fost reglementată. Între timp, au apărut aceste dereglări pe care le vedem cu toţii. În ceea ce mă priveşte, în România, conform legii, există un anumit nivel de înalţi oficiali care au un sistem de protecţie de care beneficiază, asigurată de SPP.
Există anumite protocoale între instituţii. În cazul în care un oficial, eu sau altul, care beneficiază de aceste dispoziţii, are nevoie să meargă într-o instituţie publică, aceste protocoale prevăd cum se realizează aceste comunicări şi modul de funcţionare.
Prin urmare, există anumite considerente, inclusiv de securitate, care funcţionează în egală măsură şi în România, şi în alte state, în aşa fel încât să se evite anumite incidente. Există o doză imensă de populism. Trebuie să ne hotărâm ce vrem. Vrem ca oamenii cu funcţii importante să se distingă stând la cozi sau vrem să se ocupe de ceea ce trebuie să facă în funcţia respectivă", a conchis Tăriceanu.