Judecătoria Râmnicu Vâlcea a dispus invalidarea alegerii lui Mircia Gutău (PER) în funcţia de primar al municipiului Râmnicu Vâlcea, pentru că nu ar fi ataşat la dosarul de candidatură hotărârea judecătorească definitivă prin care i s-a ridicat interdicţia exercitării dreptului de a fi ales.

Judecătoria Râmnicu Vâlcea a dispus, miercuri, invalidarea alegerii lui Gutău în funcţia de primar al municipiului Râmnicu Vâlcea, transmite corespondentuol MEDIAFAX.

Judecătoria a luat această decizie întrucât Gutău, condamnat definitiv în două dosare de corupţie, nu ar fi ataşat la dosarul de candidatură hotărârea judecătorească definitivă prin care i s-a ridicat interdicţia exercitării dreptului de a fi ales.

Mircia Gutău a declarat corespondentului MEDIAFAX că hotărârea de invalidare a Judecătoriei Râmnicu Vâlcea reprezintă un "exces de zel", urmând să o conteste.

El a spus că a avut dreptul să candideze, altfel dosarul nu i-ar fi fost acceptat de Biroul Electoral.

"Este un exces de zel, că doar dosarul mi l-a verificat Biroul Electoral Judeţean şi cel municipal. Mi-au spus că n-am depus la dosar hotărârile originale, pe care le am la mine, le am în buzunar. O să fac contestaţie, dar este o aberaţie. Ei trebuia, conform legii, să verifice în tabelul electronic că nu am interdicţie de a candida. Sunt radiat de acolo. Asta e viaţa în România. Fac recursul astăzi (miercuri - n.r.) şi mâine (joi - n.r.) cred că se judecă recursul”, a afirmat Gutău.

Mircia Gutău a câştigat cu 41,86% din voturi alegerile pentru Primăria Râmnicul Vâlcea, unde a candidat din partea Partidului Ecologist din România. Pe locul doi s-a clasat deputatul Romeo Rădulescu, fost viceprimar în ultimul mandat al lui Gutău, care a obţinut 32,89% din voturi.

Mircia Gutău a mai fost primar al municipiului Râmnicu Vâlcea, între anii 2004 – 2010, fiind condamnat definitiv în două dosare de corupţie.

În iulie 2006, după doi ani de când fusese ales primar, Mircia Gutău a fost trimis în judecată pentru comiterea infracţiunii de luare de mită. În acelaşi dosar a fost deferit justiţiei, pentru complicitate la infracţiunea de luare de mită, şi viceprimarul municipiului, Nicolae Dicu. Procurorii DNA au stabilit că, în perioada aprilie – iulie 2006, edilul a cerut unui denunţător, acţionar majoritar al unei societăţi comerciale, atât în mod direct, cât şi prin intermediul viceprimarului Dicu, suma totală de 50.000 de euro. În total, Dicu a primit suma de 25.000 de euro de la denunţător, în schimbul banilor urmând să-l ajute să obţină un certificat de urbanism.

"În urma unei înţelegeri anterioare între cei doi inculpaţi, o parte din suma de bani primită de la denunţător urma să fie remisă, prin intermediul inculpatului Dicu Nicolae, primarului Gutău Mircia, întrucât, în această calitate, acesta din urmă avea printre atribuţiile de serviciu şi emiterea unor acte de natura celui solicitat de către denunţător“, au reţinut anchetatorii.

Pe 27 ianuarie 2010, cei doi inculpaţi au fost condamnaţi definitiv la câte trei ani şi jumătate de închisoare cu executare. După ce a ajuns în penitenciar, Gutău şi-a pierdut mandatul de primar.

Cu un an înainte să fie condamnat definitiv, mai exact în februarie 2009, Mircia Gutău a fost trimis în judecată în alt dosar de corupţie, alături de consilierul juridic Nicolae Mesea şi omul de afaceri Ion Georgescu. În acest dosar, primarul Gutău a fost acuzat că, în perioada mai-iunie 2005, împreună cu consilierul Mesea, a iniţiat şi derulat o procedură de achiziţie publică având ca obiect "Dotări locuri de joacă pentru copii“, cu încălcarea normelor legale.

Procurorii au stabilit că Primăria condusă de Gutău a plătit pentru componentele a şase locuri de joacă suma de 852.636 de lei, în condiţiile în care acestea au fost cumpărate de la o firmă din Bulgaria la preţul de 321.622 de lei de o societate din Râmnicu Vâlcea. Aceasta a revândut componentele unei firme administrate de Ion Georgescu, care, la rândul lui, le-a revândut Primăriei.

"Primăria Râmnicu Vâlcea avea posibilitatea ca, prin reprezentanţii legali, să lanseze invitaţii-oferte de achiziţie direct de la firma din Bulgaria, despre ale cărei produse şi preţuri Gutău Mircia se informase înainte de lansarea procedurii de achiziţie publică, când s-a deplasat personal în Bulgaria împreună cu Georgescu Ion, administratorul firmei care avea să fie ulterior declarată câştigătoare a contractului de achiziţie publică”, au mai reţinut anchetatorii. În final, prin interpunerea celor două societăţi comerciale, prejudiciul cauzat Primăriei Râmnicu Vâlcea a fost de 545.568 de lei.

Ulterior, pe 12 iunie 2014, Curtea de Apel Craiova l-a condamnat pe Gutău la doi ani şi şase luni de închisoare pentru abuz în serviciu, iar pe Georgescu tot la doi ani şi jumătate de închisoare, însă cu suspendare. Al treilea inculpat, consilierul Mesea, a decedat în timpul procesului, în ianuarie 2011.

Mircia Gutău a putut să se înscrie în cursa electorală din acest an la Primăria Râmnicu Vâlcea în urma unei decizii a Judecătoriei Drobeta-Turnu Severin, care i-a calculat pedepsele complementare şi a constatat că pedeapsa principală a expirat în 24 martie 2013, fapt care permite ca, din 25 martie 2015, Mirica Gutău să poată candida pentru o funcţie publică.

Procurorii DNA au contestat decizia la Tribunalul Mehedinţi, fără succes însă, deoarece magistraţii au considerat întemeiată hotărârea Judecătoriei Drobeta Turnu Severin.