Rezultatele finale ale alegerilor locale 2016, prezentate de Biroul Electoral Central (BEC), nu mai cuprind lipsa celor 250.000 de buletine de vot de la secţiile de votare din Bucureşti, descoperită de Gândul în tabelul prezentat de BEC cu rezultatele provizorii ale alegerilor locale. 

 Cu toate acestea, în rezultatele finale prezentate de BEC, buletinele de vot tot nu ies la socoteală, chiar dacă cifrele sunt mult mai mici: 1.301 buletine de vot ies lipsă doar în municipiul Bucureşti, iar la nivel naţional ies în minus 23.117 buletine de vot. Aceste diferenţe apar între numărul de buletine de vot primite la secţiile de votare înainte de începerea votării şi suma voturilor valabil exprimate, a voturilor anulate şi a buletinelor de vot declarate ca fiind nefolosite, scrie Gândul.
 
La secţia 37 din Bucureşti, unde apar cele mai multe buletine de vot lipsă din Bucureşti, explicaţia preşedintelui secţiei de votare este simplă: alegătorii au plecat acasă cu buletinele de vot. La alte secţii cu probleme din Bucureşti, preşedinţii de secţii menţionează că au dispărut voturi din urna de votare.
 
Rezultatele finale ale alegerilor locale 2016, prezentate oficial de BEC pe site-ul său, arată că buletinele de vot nu ies la socoteală. Diferenţele nu mai sunt atât de mari ca în rezultatele provizorii prezentate de BEC, în care gândul a descoperit că doar în Bucureşti, la secţiile de votare nu ieşeau la socoteală peste 250.000 de buletine de vot, conform datelor introduse de BEC în tabelul Excel prezentat oficial.
 
Totuşi, chiar şi în rezultatele finale ale BEC, numărul buletinelor de vot primite la secţii nu este egal cu suma voturilor valabil exprimate de cetăţeni, a voturilor anulate şi a buletinelor de vot declarate ca fiind nefolosite la alegeri.
 
Doar în Bucureşti, 1.301 buletine de vot ies în minus, iar la nivel naţional nu ies la socoteală 23.117 buletine de vot, conform calculelor gândul bazate pe tabelele Excel publicate de BEC pe site-ul său oficial.

În Bucureşti, există 388 de cazuri la secţiile de votare când una dintre cele patru categorii de buletin de vot (pentru primar, primar general, consiliul local şi consiliul general) nu iese la socoteală. De asemenea, BEC a publicat şi o parte dintre procesele verbale de la secţiile de votare, la unele fiind vizibile corecturi faţă de ceea ce se înscrisese iniţial în ele, de către preşedinţii secţiilor de votare.


Sectorul 1, secţia de vot cu cea mai mare lipsă de buletine de vot. Recordul în sectorul 4

Secţia de vot cu cele mai mari probleme din Bucureşti se află în sectorul 1, în incinta şcolii nr. 7. Aici, în secţia de votare numărul 37, ies în minus cele mai multe buletine de vot din Bucureşti pentru primar de sector, consiliu local şi consiliu general.
Astfel, conform tabelului cu rezultatele finale prezentat de BEC, din această secţie lipsesc 24 de buletine de vot pentru primar, 27 pentru consiliul local şi 22 pentru consiliul general. De asemenea, lipsesc 24 de buletine de vot pentru primarul general.

În această secţie, conform rezultatelor finale, candidatul USB Clotilde Armand a pierdut cu 159 de voturi în faţa candidatului PSD Dan Tudorache, care a avut 175 de voturi. USB a contestat rezultatele alegerilor în sectorul 1, cerând renumărarea voturilor în anumite secţii de votare, cererea fiind respinsă iniţial de biroul electoral de sector.

În procesul verbal depus la BEC pentru alegerile la Consiliul General, preşedintele secţiei de votare 37 menţionează: „Alegătorii au plecat din secţia de vot, acasă, cu 22 de buletine de vot”.

SURSA Mediafax.ro